Mikrobióm a alergie: Akú úlohu zohrávajú baktérie v našich črevách?

Alergie sú problém, ktorý v posledných rokochtrápi čoraz viac ľudí. Medzi ich najčastejšie, ale zďaleka nie najhoršie príznaky patrí sezónna nádcha, kýchanie, alebo slzenie očí. Vždy je ľahšie rozoznať príznaky alergie, ako odhaliť jej príčinu. Ako súvisí mikrobióm s alergiami a ako sa s nimi dá pomocou obnovenia rovnováhy črevnej mikroflóry bojovať? To všetko sa dozviete v tomto článku.

Čo je to alergia a kde sa vzala?

Alergia je reakcia imunitného systému na kontakt s alergénmi. Tie môžu byť rôzne: Prach, peľ, ostré slnko, plesne, potraviny, domácich miláčikov, lieky a iné.

1. Alergia na slnko

Tešili ste sa na leto? V tomto období vystavujeme naše telo slnečnému žiareniu viac ako po zvyšok roka, a preto sa najmä na prelome jari a leta približne v 20 % prípadoch dospelej populácie začne pri pobyte na priamom slnku objavovať svrbivé začervenanie, malé pupienky a pľuzgieriky. To sú prejavy tzv. letnej svetelnej erupcie, čiže alergie na slniečko. Problémové miesta sú zvyčajne tie, ktoré bývajú po zvyšok roka zakryté vrstvou oblečenia. Táto forma alergie trápia najčastejšie ženy vo veku 15-35 rokov. Patríte do tejto skupiny? Dávajte si pozor. Akonáhle sa vyrážky raz objavia, majú tendenciu sa každoročne vracať.

A preto je dôležité kožu chrániť.

  • Naučte svoju kožu vytvárať vlastný melanín, ktorý ju prirodzene chráni. Postupne ju vystavujte zvyšujúcim sa dávkam slnečného žiarenia. Každý deň vybehnite na pár minút na slniečko, postupne zvyšujte dávku až na 20-30 minút. Pozor! Dlhší pobyt na slnku pre kožu nie je zdravý.
  • V čase od 12:00 do 16:00, kedy je slnečné žiarenie najsilnejšie, sa vyhýbajte pobytu na priamom slnku.
  • Pri pobyte vonku používajte širokospektrálne opaľovacie krémy s vysokým SPF a UVA aj UVB ochranou.
  • Ochranný krém nanášajte aspoň každé dve hodiny, častejšie po pobyte vo vode alebo pri nadmernom potení.
  • Obmedzte spotrebu kozmetických produktov a liekov, ktoré by mohli podporiť vznik tejto alergie (parfumy, antibiotiká alebo protizápalové krémy).

2. Alergia na domácich miláčikov

Ľudia trpiaci alergiou na domácich miláčikov samozrejme nemôžu doma chovať zviera, ale alergická reakcia sa u nich môže prejaviť aj pri náhodnom kontakte s cudzím zvieraťom alebo chovateľom.

Ak patríte medzi tých nešťastníkov, ktorí alergiou na domáce zvieratá trpia, možno sa vám už stalo, že ste s alergickým záchvatom odchádzali napríklad z kina. Pokiaľ na vašom sedadle predtým sedel psíčkar, mohol na mieste zanechať pár chlpov. Možno vás prekvapí, že alergia na domácich miláčikov nespočíva v priamej reakcii na ich srsť. Alergénom bývajú látky, ktoré zviera produkuje (napríklad bielkoviny v kožnom maze, slinách, moči alebo kožných šupinkách). Keď sa zviera umýva, nanesie si svoje sliny na srsť a tá sa stáva pre alergika dráždivou.

Alergia na domácich miláčikov býva často dedičná. Ak k nej máte v rodine sklony, dávajte pozor, aby malé deti (minimálne do jedného roka života) neprišli do styku s alergénmi.Ľahko u nich vzniknealergia, ktorá sa môže rozvinúť až do prieduškovej astmy. Ak alergiou na zvieratá trpia obaja rodičia, je pravdepodobnosť rozvoja alergie u potomka až okolo 70%.

3. Alergia na potraviny

Potravinové alergie už dávno nie sú vzácnym ochorením. V súčasnej dobe niektorou z ich foriem trpiapribližne 4% populácie, z toho 3% dospelí a 8% deti.

Potravinové alergie sa môžu prejaviť, keď potravinu zjete, vdýchnete, ale aj pri jej kontakte s pokožkou.

Symptómov je viacero:

  1. 1) Na koži sa objavuje žihľavka, opuch, atopický ekzém.
  2. 2) Časté sú aj tráviace ťažkosti (zvracanie, hnačka, bolesti brucha, koliky).
  3. 3) Ak alergia zasiahne dýchacie cesty, prejavuje sa nádchou, kašľom a dýchavičnosťou.

Odhaliť potravinovú alergiu je veľmi ťažké, pretože sa jej prejavy podobajú iným chorobám. Pre určenie diagnózy sa zvyčajne postupuje tak, že sa predpokladaný alergén na nejakú dobu vyradí zo stravy a sleduje sa reakcia človeka po vysadení, a po opätovnom nasadení alergénu. Ani výsledky tejto metódy nie sú však úplne jednoznačné.

Časté príčiny potravinových alergií:

Genetická predispozícia

Alergia na potraviny sa môže dediť. Ak alergiou trpí jeden z rodičov, je približne 40% pravdepodobnosť, že dieťa alergiu zdedí. Ak rovnakou alergiou trpia obaja rodičia, potomok ju zdedí so 70% pravdepodobnosťou.

Poruchy trávenia

Aby potrava plnila svoj účel a dodávala organizmu živiny a energiu, musí sa rozložiť na molekuly. Ak niektorá časť tráviaceho procesu nefunguje správne, dostáva sa do čriev nedostatočne strávená potrava, ktorú imunitný systém vyhodnotí ako škodlivú a zareaguje na ňu prejavom alergie. Pri jednorazových problémoch sa nič nedeje, ale ak sa opakujú, je na mieste vyhľadať lekára.

Narušený imunitný systém v črevách

Bunky imunitného systému nájdeme v celom tele, ale najviac ich je práve v črevách. Ak črevný imunitný systém reaguje na niektoré potraviny prehnane, dochádza ku vzniku potravinovej alergie. Preto je dôležité starať sa o zdravie svojich čriev.

Bakteriálna nerovnováha v črevách

Už toľkokrát spomínaná rovnováha v zložení črevných baktérií je pre zdravie a trávenie úplne kľúčová. Vďaka nej dochádza k regulácii črevného imunitného systému, aby bola potrava považovaná za neškodnú. Ak je ale táto rovnováha dlhodobo narušená, môže sa prejaviť ako potravinová alergia.

Medzi najčastejšie potravinové alergie patria:

Alergia na bielkoviny kravského mlieka

Aj keď sa mlieko všeobecne považuje za základ zdravej detskej stravy, niektorým deťom vôbec nerobí dobre. Alergia na bielkoviny kravského mlieka obvykle vzniká v prvom roku života, ale väčšinou netrvá celý život. Spoznáte ju podľa riedkej stolice, vracania, koliky a grckania. Diagnózu potvrdzuje lekár na základe eliminačnej diéty. Tá prebieha tak, že mlieko sa vyradí zo stravy a ak problémy zmiznú,no vrátia sa po opätovnom zaradení mlieka do jedálnička, považuje sa alergia za potvrdenú.

Hlavné riziko tejto alergie spočíva v tom, že na ňu zhruba v polovici prípadov nadväzujú ďalšie alergie.

Alergia na vaječné bielkoviny

Ak trpíte týmto druhom alergie, musíte sa vyvarovať všetkých hydinových vajec. Starostlivo kontrolujte zloženie výrobkov, pretože vajcia bývajú súčasťou rôznych potravín, a dokonca sa objavujú aj v niektorých očkovacích látkach. Alergia na vaječné bielkoviny, podobne ako alergia na bielkovinu kravského mlieka, zvyšuje pravdepodobnosť, že sa u postihnutých rozvinú aj ďalšie alergie.

Alergia na lepok

S alergiou na lepok, ktorý v sebe má pšenica, jačmeň, raž alebo ovos, sa stretávame čoraz častejšie. Ide o poruchu, ktorá zásadným spôsobom obmedzuje ľudské životy, pretože obilniny s lepkom bývajú súčasťou väčšiny potravinárskych výrobkov. Viac pozornosti budeme alergii na lepok venovať v samostatnom článku.

Histaminová intolerancia

O prejavoch precitlivenosti na potraviny s vysokým obsahom histamínu sa dočítate v jednom z našich starších článkov.

Záver

Alergie ovplyvňujú naše životy čím ďalej, tým viac. Medicína zatiaľ nepozná jednoznačný spôsob, ako ich vzniku predísť. Napriek tomu je možné odpozorovať faktory, ktorý ich rozvoj ovplyvňujú. Zmeniť genetické predpoklady nemôžete, ale zdravie svojho imunitného systému a čriev viete podporiť každý deň. Ak patríte k väčšine, ktorá zatiaľ alergiami netrpí, starajte sa o črevá voľbou vhodných probiotík.

Alergiám je lepšie predchádzať, ako ich liečiť. Pre alergikov existujú samozrejme rôzne liečivá, ako sú antihistaminiká, kortikosteroidy či kromóny.Dôležité je tiež vyhýbať sa spúšťačom alergií. Aj v prípade rozvinutých alergií má význam hľadať cesty, ako alergiu zmierniť posilnením imunitného systému. Skvelou voľbou je obnovenie rovnováhy baktérií v črevách, pretože nerovnováha mikrobiómu je jedným z dôvodov vzniku alergií.

Stretávate sa s alergiami a chcete vedieť, či by probiotiká Symprove priniesli úľavu aj vám? Napíšte nám help@symprove.sk, radi vám poradíme.

Zdroje:

+ posts

Študentka 5. ročníka Farmaceutickej fakulty, Veterinárnej a farmaceutickej univerzity v Brne

Jediné živé probiotiká

Symprove ikony
symprove produkt

Udržujte zdravú rovnováhu baktérií v črevách už dnes!

Vďaka jedinečnej technológii a dlhoročnému zdokonaľovaniu sú probiotiká SymproveTM jediné skutočne živé probiotiká, ktoré sa vďaka vodnej báze dostavia do čriev, kde priaznivo pôsobia na trávenie, imunitu a celkové zdravie organizmu. Na rozdiel od tabletkových probiotík sa nezdržiavajú v žalúdku, kde ich agresívne žalúdočné kyseliny rozložia a oslabia, ale prejdú tráviacim systémom priamo tam, kde sú potrebné.
logo