Dokážu probiotiká pomôcť pacientom s Alzheimerom?

Výskumníci tvrdia, že ľudia s Alzheimerom môžu byť schopní zlepšiť svoje kognitívne schopnosti, teda pamäť a myslenie, pomocou brania probiotík. Štúdia zistila, že denná dávka baktérií Lactobacillus a Bifidobacterium, ktorá bola užívaná počas 12 týždňov, stačila na mierne zlepšenie výsledkov skupiny pacientov pri rôznych mentálnych úlohách.

Probiotiká sa prirodzene vyskytujú vo fermentovaných potravinách, ako je jogurt, fermentovaná zelenina, kefír alebo dobre známa bryndza, či kyslá kapusta. Sú však dostupné aj vo forme vysoko dávkových probiotických nápojov akým je Symprove. Tieto “priateľské” baktérie môžu pomôcť vyrovnať hladiny mikroorganizmov v črevách a znížiť počet škodlivých baktérií.

Mnohé výskumy probiotík ukázali, že môžu pomôcť chrániť pred istými chorobami akými sú hnačky, zápalové ochorenia čriev, alergie a zubný kaz. Vedci sa však vo svojich štúdiách začali pýtať, či by mohli tiež posilniť funkciu mozgu.

Pokusy na myšiach už ukázali, že probiotiká zlepšujú učenie a pamäť a taktiež znižujú úzkosť a depresiu. Štúdia tímu od Kashanskej univerzity lekárskych vied a islamskej univerzity Azad v Iráne však tvrdí, že je prvou, ktorá demonštruje tento účinok u ľudí.

Liečba probiotikami viedla k zníženiu hladín triglyceridov, lipoproteínu s veľmi nízkou hustotou (VLDL), vysoko citlivého C-reaktívneho proteínu (hs-CRP) v krvi pacientov s Alzheimerovou chorobou.

Ich malá klinická štúdia trvala 12 týždňov a zahŕňala 52 mužov a žien vo veku 60 až 95 rokov, ktorí mali Alzheimerovu chorobu. Skupina bola rozdelená na dve časti, pričom polovica dostala každý deň 200 mililitrov mlieka, ktoré boli obohatené o štyri druhy probiotík. Boli to Lactobacillus acidophilus, L. casei, L. fermentum a Bifidobacterium bifidum. Ľudia v druhej skupine dostali len čisté mlieko.

Všetci účastníci absolvovali test, ktorý meria rôzne mentálne schopnosti vrátane pamäte, pozornosti a jazykových zručností. Výskumníci zistili, že počas štúdie sa priemerné skóre medzi dobrovoľníkmi užívajúcimi probiotiká zvýšilo z 8,7 na 10,6. Na rozdiel od toho tí, ktorí dostali bežné mlieko, mali pokles skóre z 8,5 na 8,0. Tieto výsledky poukazujú na významný rozdiel vo výsledkoch medzi týmito dvoma skupinami.

Vedci tvrdia, že za tento rozdiel v skupinách môžu byť zodpovedné metabolické zmeny. Ľudia, ktorí užívali probiotiká, preukázali zlepšenie metabolizmu inzulínu a tukov.

Rosa Sancho, vedúca výskumu Alzheimerovej choroby v Spojenom kráľovstve, hovorí: “Mozog je často považovaný za oddelený od zvyšku tela, no vedci sa stále viac dozvedajú o tom, ako môžu mať zmeny v tele vplyv na mozog. Táto štúdia vyniesla na povrch zaujímavé otázky týkajúce sa väzieb medzi črevom a mozgom v súvislosti s Alzheimerovou chorobou.“

[divider height=”30″ style=”default” line=”default” themecolor=”1″]

Autor: študent Farmaceuticekj fakulty, Veterinárnej a farmaceutickej univerzity v Brne

referencie:

http://www.webmd.com/alzheimers/news/20161114/probiotics-may-boost-alzheimers-patients-memory#1

Frontiers in Aging Neuroscience: “Effect of Probiotic Supplementation on Cognitive Function and Metabolic Status in Alzheimer’s Disease: A Randomized, Double-Blind and Controlled Trial.”
Alzheimer’s Research UK.

+ posts

Som študent Farmaceutickej fakulty, Veterinárnej a farmaceutickej univerzity v Brne a rada sledujem pokroky vo vedeckom bádaní. Myslím si, že 21. storočie prinesie ešte veľmi veľa zaujímavých a rovnako šokujúcich objavov. Sme ešte len na začiatku poznávania toho, čo všetko probiotiká dokážu, no už teraz vieme, že škála ich účinkov je veľmi pestrá. Som nimi fascinovaná.

Jediné živé probiotiká

Symprove ikony
symprove produkt

Udržujte zdravú rovnováhu baktérií v črevách už dnes!

Vďaka jedinečnej technológii a dlhoročnému zdokonaľovaniu sú probiotiká SymproveTM jediné skutočne živé probiotiká, ktoré sa vďaka vodnej báze dostavia do čriev, kde priaznivo pôsobia na trávenie, imunitu a celkové zdravie organizmu. Na rozdiel od tabletkových probiotík sa nezdržiavajú v žalúdku, kde ich agresívne žalúdočné kyseliny rozložia a oslabia, ale prejdú tráviacim systémom priamo tam, kde sú potrebné.
logo