prerušovaný pôst

Prerušovaný pôst: Výhody, metódy a vplyv na zdravie a trávenie

Prerušovaný pôst, známy aj ako intermittent fasting, je metóda striedania období jedla a pôstu, ktorá má pozitívny vplyv na metabolizmus a zdravie. Zistite, aké sú rôzne metódy pôstu, jeho prínosy pre trávenie, črevnú mikroflóru a celkové zdravie.

Prerušovaný pôst je jednou z populárnych metód regulácie stravovania, kde sa strieda pocit sýtosti s pocitom hladu. Prerušovaný pôst je pre mnohých známy v anglickej podobe intermittent fasting – spôsob stravovania, pri ktorom sa strieda časové obdobie jedenia a následne úplneho pôstu. Táto forma stravovania nepredstavuje klasickú diétu, pri ktorej sa kontroluje, čo jesť, ale skôr formu stravovania, kde je dôležitý čas, kedy sa jedlo konzumuje.

Téma prerušovaného pôstu a jeho vplyvu na zdravie človeka je neustále diskutovaná, rovnako aj jeho efekt na tráviaci systém, čo otvára množstvo otázok týkajúcich sa toho, ako telo reaguje na dlhšie obdobia bez jedla, akým spôsobom sa adaptuje tráviaci systém a aké sú možné pozitívne a negatívne dôsledky na zdravie.

Prerušovaný pôst a jeho varianty

Metóda 16/8

Táto metóda zahŕňa 16-hodinový pôst a 8-hodinové obdobie, počas ktorého sa konzumujú všetky jedlá. Najčastejšie sa prvé jedlo zje na obed, pričom posledné jedlo sa konzumuje do ôsmej večer.

Metóda 5:2

Pri tejto metóde sa päť dní v týždni jedáva normálne, zatiaľ čo počas dvoch dní sa výrazne zníži príjem kalórií za deň.

Striedavý pôst (alternate-day fasting)

Striedajú sa dni normálneho stravovania a dni, kedy sa príjem kalórií výrazne obmedzuje alebo sa neje vôbec.

Metóda "jedz, zastav sa, jedz"

Zahŕňa 24-hodinový pôst raz alebo dvakrát týždenne. Napríklad sa večer prestane jesť a najbližšie jedlo sa konzumuje až nasledujúci deň večer.

Metabolické prepínanie

Hlavným mechanizmom, ktorý tento proces riadi, je náš prirodzený cirkadiánny rytmus – vnútorné hodiny, ktoré ovplyvňujú rôzne telesné funkcie, vrátane metabolizmu. Tento rytmus udržiava rovnováhu medzi procesmi tvorby energie a jej využívaním. V rámci režimu prerušovaného pôstu človek prechádza fázou sýtosti, postabsorpčným stavom (stavom po vstrebaní) a stavom pôstu.

Hlavnú úlohu zohrávajú hormóny. Inzulín je hlavný hormón počas stavu sýtosti, keď telo využíva glukózu ako palivo, zatiaľ čo počas stavu pôstu je hlavným hormónom glukagón a telo využíva ako energiu zásoby glykogénu v pečeni. Nástup metabolického prepínania nastáva v bode negatívnej energetickej bilancie, keď sú zásoby glykogénu v pečeni vyčerpané a začínajú sa metabolizovať mastné kyseliny, čo zvyčajne nastáva po viac než 12 hodinách od ukončenia príjmu potravy. Počas tohto obdobia sa tuky v tele premieňajú na ketolátky, ktoré poskytujú energiu, hlavne pre mozog. Tento proces pomáha telu spaľovať tuky, čo môže viesť k lepšiemu zloženiu tela a celkovému zdraviu.

Prínosy prerušovaného pôstu

Štúdie na zvieratách a ľuďoch naznačujú, že prerušované pôstovanie môže mať tieto zdravotné výhody:

  • Pokles hmotnosti

  • Zlepšenie metabolizmu

  • Zníženie hladiny cukru v krvi

  • Stabilizácia krvného tlaku

  • Zníženie zápalov v tele

Pravidelný pôst tiež podporuje funkciu pečene, tukového tkaniva a srdca. Stabilizuje cirkadiánny rytmus, čím znižuje riziko metabolických porúch, ako je inzulínová rezistencia či oxidačný stres. Ako pri každom stravovacom režime, je dôležité tento prístup vždy konzultovať s lekárom.

Obmedzenia pri prerušovanom pôste

Prerušovaný pôst je pohodlný a jednoduchý stravovací režim s mnohými zdravotnými výhodami, ale má aj niekoľko obmedzení.

Kardiovaskulárny systém

Niektoré typy stravovania môžu znižovať srdcovú funkciu a spôsobovať problémy s diastolickou nedostatočnosťou, čo vedie k menším srdcovým bunkám a zvýšenej fibróze srdca. Akútny pôst znižuje schopnosť tela vyrovnať sa s nízkym objemom krvi, čo môže mať nepriaznivý dopad na zdravie srdca.

Endokrinný systém

Diabetickí pacienti môžu počas pôstu zažiť hypoglykémiu a iné problémy ako dehydratácia a nízky krvný tlak.

Reprodukčný systém

Prerušovaný pôst je veľmi populárny najmä u žien s cieľom schudnúť. Je však potrebné myslieť na zdravú mieru chudnutia a okrem iných zdravotných problémov môže mať negatívny vplyv na plodnosť, najmä u žien, kde môže viesť k anorexii nervosa a následnej výživovej neplodnosti.

Iné systémy

Prerušovaný pôst môže podporovať akumuláciu tuku v tele a zvýšiť riziko niektorých zdravotných problémov, obzvlášť je potrebné byť obozretný u pacientov s nádorovými ochoreniami. Môže tiež zhoršiť psychomotorické funkcie, ako je schopnosť sústrediť sa a reagovať rýchlo. Zistilo sa tiež, že môže znížiť výkon v športe.
Práve preto je nevyhnutné k prerušovanému pôstu pristupovať s rozvahou a zvážiť jeho individuálne prínosy pre zdravie.

Prerušovaný pôst a trávenie

Prerušovaný pôst môže mať významný vplyv na trávenie a celkové metabolické procesy v tele. Môže pozitívne ovplyvniť trávenie a metabolizmus, zlepšiť rovnováhu črevnej mikroflóry a prispieť k celkovému zdraviu.

Zlepšená tráviaca funkcia

Prerušovaný pôst môže poskytnúť tráviacemu traktu čas na regeneráciu a opravu. Počas pôstu sa znižuje záťaž na tráviaci systém, čo môže viesť k lepšiemu vstrebávaniu živín a celkovému zlepšeniu tráviaceho zdravia.

Zmeny v črevnej mikroflóre

Štúdie naznačujú, že môže prispieť k zlepšeniu rovnováhy črevných baktérií a zlepšiť funkčnú kapacitu mikrobiómu. Zdravšia mikroflóra môže zlepšiť trávenie a absorpciu živín, čo má pozitívny vplyv na celkové zdravie. Obnovte svoju zdravú črevnú mikroflóru zdravými stravovacími návykmi a dávkou probiotík Symprove.

Regulácia hladiny inzulínu a cukru v krvi

Prerušovaný pôst pomáha stabilizovať hladinu inzulínu a cukru v krvi, čo môže mať za následok zníženie rizika vzniku inzulínovej rezistencie. Tým sa znižuje riziko vzniku cukrovky a zlepšuje sa metabolizmus sacharidov. Treba byť však mimoriadne opatrný, najmä ak cukrovkou už trpíte, a vždy sa poradiť so svojím lekárom.

Hladina kyseliny v žalúdku

Počas pôstu sa zníži produkcia žalúdočnej kyseliny, čo môže zmierniť nepríjemné príznaky gastroezofageálneho refluxu.

Zmeny v sekrécii hormónov hladu a sýtosti

Pôst ovplyvňuje aj produkciu hormónov, ako sú ghrelín (hormón hladu) a leptín (hormón sýtosti). Tieto zmeny môžu ovplyvniť chuť do jedla a stravovacie návyky, čo môže mať pozitívny dopad na reguláciu telesnej hmotnosti.

Prerušovaný pôst predstavuje stratégiu, ktorá nielen podporuje redukciu hmotnosti a zlepšenie metabolického zdravia, ale tiež priaznivo ovplyvňuje trávenie a zdravie črevného mikrobiómu. Je to však len jedna z možností a stále platí, že zdravá, vyvážená a racionálna strava je pre náš organizmus tou správnou voľbou. K akémukoľvek spôsobu stravovania je dôležité pristupovať individuálne, zohľadniť osobný zdravotný stav a konzultovať aj možnosť prerušovaného stravovania vždy s odborníkmi, aby sa zaistilo jeho bezpečné a účinné dodržiavanie.

Zdroje:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8839325/ 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6603140/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10005873/

https://www.annualreviews.org/docserver/fulltext/nu/26/1/annurev.nutr.26.061505.111258.pdf?expires=1727965370&id=id&accname=ar-393718&checksum=87784B270AE98092572F1AC859E78EA3

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3946160/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8010079/