jablková štrúdľa

Recept: Jablková štrúdľa z tvarohového cesta

Táto jednoduchá a výživná štrúdľa z tvarohového cesta je ideálna na jesenné dni. Obsahuje celozrnnú múku, tvaroh, jablká a škoricu – bez bieleho cukru, zato plná vlákniny a bielkovín. Skvele poslúži ako zdravá desiata alebo sladká dobrota ku káve.

Tentokrát si pre nás Lucia Wagnerová z Fitrecepty pripravila zdravý sezónny recept, ktorý krásne zapadne do jesennej nálady.
Dni sú chladnejšie a sezóna jabĺk je v plnom prúde – tak prečo to nevyužiť a nepripraviť si zdravú jablkovú štrúdľu z tvarohového cesta? Je nutrične hodnotnejšia, bez bieleho cukru, z celozrnnej špaldovej múky a hotová za chvíľku. Skvele sa hodí ako sladká desiata pre deti do školy, ale aj k teplému čaju počas upršaného víkendu. Nájdeme v nej komplexné sacharidy, bielkoviny aj potrebnú vlákninu.

Tento recept je dôkazom, že aj zdravšie pečenie môže byť jednoduché, chutné a vhodné pre celú rodinu. Na štrúdľu pritom stačí len pár základných surovín.

20 kúskov | 40 min

Ingrediencie:


Na cesto:

  • 230 g celozrnnej špaldovej múky + približne hrsť navyše na pomúčenie dosky
  • 250 g odtučneného roztierateľného tvarohu
  • 30 g trstinového cukru (alebo iného sypkého sladidla)
  • 20 ml kokosového oleja
  • 1 vajce

Na náplň:

  • 500 g jabĺk
  • 30 g trstinového cukru (alebo iného sypkého sladidla)
  • 1 ČL škorice

Postup:

V miske si najskôr zmiešame všetky suché suroviny na cesto – múku a trstinový cukor (alebo iné sypké sladidlo). Premiešame a potom k nim pridáme tvaroh, vajce a roztopený kokosový olej. Rukami vypracujeme cesto, ktoré by malo byť hladké a nelepivé. Hotové cesto necháme na chvíľu odpočívať v chladničke.

Kým cesto chladne, pripravíme si náplň. Jablká umyjeme, odstránime z nich jadrovník a postrúhame ich nahrubo – šupka pokojne môže zostať, pridá nielen farbu, ale aj vlákninu. Potom k nim pridáme trstinový cukor (alebo iné sladidlo), škoricu a všetko spolu dôkladne premiešame. Ak chcete, môžete do plnky pridať aj pomleté orechy.

Na pomúčenej pracovnej ploche rozvaľkáme vychladené cesto do obdĺžnikového tvaru. Rovnomerne naň rozotrieme jablkovú plnku – okraje necháme voľné (asi 2 cm z každej strany), aby sa závin pri zavinovaní dobre uzatvoril a nič nevytieklo.

Cesto opatrne pozdĺžne zrolujeme a pečieme 25 minút pri 180 °C, režim horný + dolný ohrev.

Po dopečení necháme štrúdľu úplne vychladnúť. Nakoniec ju môžeme poprášiť trstinovým práškovým cukrom alebo kokosovou múkou, ak ju chcete zachovať úplne bez cukru.

Jeseň je tu a s ňou prichádza aj chrípkové obdobie

Tak ako sa snažíme variť a piecť zdravšie recepty pre celé telo, nezabúdajme ani na svoju imunitu. Tá sa totiž začína v črevách – až 70 % imunitných buniek sídli práve tam. Posilniť ju môžete kvalitnými probiotikami, napríklad Symprove, ktoré podporujú črevný mikrobióm a tým aj obranyschopnosť organizmu. 💚