Tentokrát si pre nás Lucia Wagnerová z Fitrecepty pripravila výborný recept v spolupráci so Symprove – zdravú verziu tradičného vianočného obeda alebo večere, ktorá je ľahšia a výživná, no stále slávnostná a veľmi chutná.
Pripravíme si pečeného lososa s chrumkavou bazalkovou krustou a k nemu tradičný zemiakový šalát, no v modernej, odľahčenej verzii – a navyše bez laktózy a s osviežujúcim jabĺčkom. Je to recept, ktorý poteší každého, kto chce počas sviatkov jesť o čosi ľahšie, no bez kompromisov na chuti. Príprava je celkom jednoduchá.
Losos s bylinkovou krustou je nielen lahodný, no navyše dodá vášmu telu kvalitné bielkoviny a omega-3 mastné kyseliny a šalát v tejto podobe je výbornou alternatívou pre tých, ktorí sa chcú cítiť aj po sviatočnom jedle ľahko.
A ešte jeden tip pre vás. Ak by ste chceli bezlepkovú verziu receptu, namiesto žemle môžete použiť vlašské orechy. Tým dodáte kruste ešte o čosi zaujímavejšiu chuť.
Prajeme vám pokojné, zdravé a chutné Vianoce.
2 porcie, 50 min
Ingrediencie na lososa:
2 filety z lososa (cca 150–180 g každý)
1 celozrnná žemľa (mierne vysušená alebo opečená)
hrsť čerstvej bazalky
1 PL olivového oleja
1 ČL horčice
1 strúčik cesnaku
soľ, čierne korenie podľa chuti
Ingrediencie na zemiakový šalát:
500 g šalátových zemiakov
1/2 balenia (230 g) mrkvy s hráškom
1 menšia cibuľa
4 kyslé uhorky
2 vajcia (uvarené na tvrdo)
1 červené jablko
1 PL horčice
2× bezlaktózový jogurt (spolu 300 g) – prípadne rastlinný jogurt (sójový)
soľ, mleté čierne korenie (podľa chuti)
Postup:
Rúru predhrejeme na 190 °C (horný + dolný ohrev).
Žemľu rozmixujeme, nastrúhame alebo natrháme na malé kúsky. Pridáme nasekanú bazalku pretlačený cesnak, olivový olej, horčicu, soľ a korenie. Vznikne nám voňavá, mierne lepivá zmes.
Filety z lososa osušíme papierovou utierkou a položíme do sklenenej formy na pečenie. Zvrchu ich ochutíme soľou a korením. Na vrch lososa poukladáme bazalkovú krustu a jemne zatlačíme. Formu prikryjeme alobalom, ktorý prepichneme vidličkou.
Lososa pečieme približne 15 minút, podľa hrúbky – krusta by mala byť zlatistá a chrumkavá.
Kým sa losos pečie, pripravíme si zemiakový šalát.
Zemiaky umyjeme a v šupke uvaríme v osolenej vode do mäkka. Varíme ich približne 15 minút po zovretí vody. Pomocou špajdle zistíme, či sú už hotové.
Do druhého hrnca dáme variť vajíčka – na tvrdo ich uvaríme približne 8 minút. Potom ich rýchlo schladíme v studenej vode, ošúpeme a nakrájame na malé kúsky.
Keď sú zemiaky úplne vychladnuté, ošúpeme ich a pomocou krájača alebo noža ich nakrájame na menšie kocky. Preložíme ich do veľkej misy.
Potom k zemiakom pridáme mrkvu s hráškom, nasekané uhorky, cibuľu, vajíčka a nakrájané čerstvé jabĺčko, ktoré krásne osvieži celý šalát.
Na záver pridáme bezlaktózový jogurt alebo rastlinný jogurt, trochu horčice, štipku soli, čierne korenie a podľa chuti môžeme pridať aj trochu nálevu z uhoriek. Všetko spolu opatrne premiešame, aby sa chute prepojili.
Hotový šalát odporúčame nechať aspoň hodinku odstáť v chladničke.
Zima je obdobím, ktoré dáva telu poriadne zabrať
Menej slnka, viac jedla, osláv, stretnutí v kolektívoch – to všetko zaťažuje nielen trávenie, ale aj imunitu.
Tak ako sa počas zimy snažíme variť a piecť vedomejšie pre celé telo, nezabúdajme ani na podporu imunity.
Tá sa totiž začína v črevách – až 70 % imunitných buniek sídli práve tam.
Podporiť črevný mikrobióm a prirodzenú obranyschopnosť môžete aj kvalitnými probiotikami, ako je Symprove.

