Potravinová intolerancia u detí

Potravinová intolerancia u detí? Jednou z častých rodičovských starostí je potravinová alergia alebo intolerancia ich malých ratolestí. Ako postupovať pri podozrení, že aj vaše dieťa trápi niektorá z potravín?

Potravinové alergie a potravinová intolerancia

O potravinových alergiách

Ak máte alergiu na niektorú z potravín, váš imunitný systém reaguje na určité jedlo, akoby jedlo bolo pre vás jedom. Imunitný systém sa snaží ochrániť telo uvoľnením chemikálií, ako sú histamíny, do tkanív vášho tela. Už pri konzumácii malého množstva takejto potraviny môžete pociťovať obrovské problémy.

Potravinové alergie sú pomerne časté, avšak závažné alergické reakcie sú pri potravinových alergiách menej časté než pri iných typoch alergií. Dobrou správou pre rodičov je, že veľa detí prekonávajúcich alergie v útlom veku z nich vyrastie.

O potravinovej intolerancii

Potravinová intolerancia je reakcia na látku v potravinách, ktoré bežne jedávate. Na rozdiel od potravinových alergií nie je potravinová intolerancia spôsobená tým, že váš imunitný systém reaguje na potravu ako na jed.

Hnačka, nadúvanie, bolesti hlavy a vredy v ústach sú niektorými z príznakov potravinovej intolerancie a mali by ste pri nich venovať pozornosť svojmu jedálničku.

O potravinových intoleranciách sme písali v článku na našom blogu.

Bežné potravinové alergie

Medzi najčastejšie potravinové alergie detí patrí týchto deväť hlavných potravín:

  • kravské mlieko
  • slepačie vajcia
  • sója
  • arašidy
  • stromové orechy – mandle, kešu a pod.
  • sezam
  • pšenica
  • ryby
  • mäkkýše

Najčastejšie neznášanlivosť v potravinách spôsobujú:

  • mliečne výrobky – viac informácií nájdete v našom článku o intolerancii laktózy TU.
  • pšenica
  • potravinárske prídavné látky vrátane látok zvyšujúcich chuť, ako je glutamát monosodný alebo MSG
  • potraviny ako jahody a paradajky môžu spôsobiť červené vyrážky okolo úst vášho dieťatka – najmä ak má v anamnéze ekzém

Ako dlho trvajú potravinové alergie a potravinová intolerancia?

Potravinové alergie

Väčšina detí z potravinových alergií vyrastie počas obdobia dospievania. Sú to najmä deti, ktoré sú alergické na mlieko, vajcia, sóju alebo pšenicu.

Alergie na arašidy, orechy, ryby a mäkkýše sú pravdepodobnejšie celoživotné, tak isto ako aj alergia na glutén, známa ako celiakia.

Potravinová intolerancia

V prípade potravinovej intolerancie nie je zatiaľ známe, či z nej deti vyrastú alebo si ju nesú životom vo svojej “základnej výbave”. Dôležité je však intoleranciu monitorovať a vyhodnocovať, či nespôsobuje malému pacientovi prílišné zdravotné problémy. Ako dlho potrvá potravinová intolerancia závisí od jedla a spôsobu, akým na ňu dieťa reaguje.

Najlepším spôsobom, ako dieťaťu pomôcť je zaradenie potravín do jedálnička a sledovať jeho reakcie. Následne môžete stravu upravovať podľa individuálnych potrieb svojej ratolesti.

Fakty a faktory týkajúce sa rizika alergie

Ak majú rodičia dieťaťa alergiu, existuje riziko vzniku niektorej z ich alergií alebo intolerancie. Toto riziko sa hýbe v rozmedzí 40-80% pravdepodobnosti prepuknutia stavu u vášho potomka. Najčastejšie naše deti dedia alergie ako je astma, ekzém alebo senná nádcha. Pri potravinových alergiách je to komplikovanejšie a záleží na konkrétnom prípade. Niektoré deti nemusia mať žiadne príznaky, a iné môžu mať silné alergie.

Alergia, ktorú si dieťa vyvíja počas prvých rokov svojho života nemusí byť nevyhnutne rovnaká ako alergia rodičov. Napríklad, otec so sennou nádchou a astmou môže mať dieťa s alergiou na vajíčka a zároveň trpiace ekzémom. Vaše deti si môžu alergie a intolerancie vyvinúť aj neskôr počas života. Je bežným javom, že ľudia trpiaci alergiou v dospelom veku nemali žiadne príznaky alergie v priebehu detstva.

Ako znížiť riziko Vášho dieťaťa v súvislosti s potravinovými alergiami

Ak máte alergiu v rodinnej anamnéze, môžete urobiť niekoľko jednoduchých krokov, ktoré môžu pomôcť znížiť riziko výskytu alergií u vášho dieťaťa.

Jedzte dobre vyváženú a výživnú stravu počas tehotenstva a dojčenia

Názory na túto tému sa rôznia od lekára k lekárovi, ale skúsenosti mamičiek hovoria jednoznačne: skúšajte a testujte. Vo všeobecnosti, vyhýbanie sa potenciálnym látkam spôsobujúcim alergiu, keď ste tehotná alebo dojčíte, neznižuje riziko výskytu alergií u vášho dieťaťa. V skutočnosti, vyhýbanie sa príliš veľa potravinám môže byť priam nebezpečné, pretože vaše dieťa nebude mať dôležité živiny, ktoré potrebuje pre správny vývoj a rast.

Mnoho odborníkov sa vyjadrilo, že optimálnym časom na pridanie pevnej stravy do jedálnička bábätka je približne od šiestich mesiacov veku. V prípade, že vaše dieťa začnete kŕmiť pevnou stravou skôr ako je odporúčané, môžete podporiť riziko vzniku potravinovej alergie. O zavedení pevnej stravy sa však vždy treba poradiť s lekárom, ktorý kompetentne navrhne to najlepšie obdobie, kedy je dieťatko pripravené.

Určite sa však nevyhýbajte alergénnym potravinám v strave najmenších. Dieťa si musí vybudovať odolnosť voči alergénom, a to zabezpečíte len tým, že im bude priamo vystavené. V rozumnej dávke je potrebné deťom zahrnúť do stravy potraviny, na ktoré sa zvyknú vyvinúť alergie, aby ste videli ich reakciu. Odborníci sa zhodujú v tom, že takéto zavedenie alergénnych potrevín do jedálnička môže vašim deťom pomôcť zabrániť vzniku alergie.

Ovplyvňuje potravinová intolerancia správanie vašich detí?

Problémy so správaním skutočne môžu vyplynúť z toho, ako vaše dieťa reaguje na jedlo, ktoré jeho telo netoleruje – na ktoré má potravinovú intoleranciu. Môže sa stať, že vaše dieťa vypije obyčajný pohár mlieka a telo vtom začne produkovať cytokíny. Výsledný zápal v mozgu môže viesť k podráždenosti, úzkosti, depresii a ďalším ťažkostiam.

Tieto stavy sú úzko prepojené s celkovým fungovaním čriev. Je možnosť, že vaše dieťa ohrozuje syndróm deravého čreva, kedy sa črevo stáva priepustným a unikajú cez neho dôležité látky ako sú vitamíny a minerály. Ako už vieme, stav čriev výrazným spôsobom ovplyvňuje aj náš psychický stav a inak to nie je ani pri malých deťoch.

Zrhnutie

Ak máte podozrenie, že vaše dieťa má potravinovú neznášanlivosť, mali by ste sa poradiť s odborníkom. Tiež pomáha udržiavať denník, do ktorého budete písať všetky skonzumované potraviny aspoň po dobu sedem dní. Niekedy je vinník hneď jasný, inokedy je potrebné vykonať testovanie na potvrdenie toho, ktoré potraviny sú skutočnými páchateľmi. Odstránenie nevhodného jedla z výživy dieťaťa môže spôsobiť obrovský rozdiel v emocionálnom a fyzickom stave vášho dieťatka.


Zdroj: www.brainbalancecenters.comhttp://raisingchildren.net.au/

Symprove newsletter

Prihláste sa do nášho newslettra a už vám neunikne žiadny zaujímavý článok na tému trávenia, imunity či zdravého životného štýlu.
Posielame maximálne raz týždenne!

JEDINÉ ŽIVÉ PROBIOTIKÁ

Udržujte zdravú rovnováhu baktérií v črevách už dnes!

Vďaka jedinečnej technológii a dlhoročnému zdokonaľovaniu sú probiotiká SymproveTM jediné skutočne živé probiotiká, ktoré sa vďaka vodnej báze dostavia do čriev, kde priaznivo pôsobia na trávenie, imunitu a celkové zdravie organizmu. 
Na rozdiel od tabletkových probiotík sa nezdržiavajú v žalúdku, kde ich agresívne žalúdočné kyseliny rozložia a oslabia, ale prejdú tráviacim systémom priamo tam, kde sú potrebné.