Premýšľate, čo ľahké a chutné napečiete po náročnej a ťažkej Veľkej Noci? Lahodná mrkvová torta zaručene poteší vaše trávenie aj chuťové poháriky.
Čo budeme potrebovať?
Na korpus:
450 g najemno nastrúhanej mrkvy
200 g polohrubej múky
80 g minútových ovsených vločiek
200 g trstinový cukor
120 g vlašských orechov
220 ml rastlinného oleja
4 vajcia
1 vrecúško vanilkového cukru
Štipku soli
1 vrecúško prášku do pečiva (2 čajové lyžičky)
3 čajové lyžičky škorice
2 čajové lyžičky sódy bikarbóny
Tortovú formu s priemerom 19 cm. Môže byť aj väčšia, ale torta nebude tak vysoká.
Na krém:
500g mäkkého tvarohu
2 lyžice masla
2-3 lyžice medu
Šťavu z limetky
Postup
Zmiešame 4 vajcia, 200g cukru, 1 vrecúško vanilkového cukru, 220 ml rastlinného oleja do jednej zmesi,
V druhej mise zmiešame 200 g polohrubej múky, 80 g vločiek, 2 lyžičky sódy bikarbóny, 1 malé vrecúško prášku do pečiva, škoricu a štipku soli.
Obe zmesi zmiešame dohromady v jednej veľkej mise a pridáme 450 g nastrúhanej mrkvy a 120 g vlašských orechov. 60 g orechov pomelieme v mixéri najemno a ďalších 60 g orechov pokrájame nožom nahrubo tak, aby sme mali väčšie kúsky.
Predhrejeme rúru na 180 °C a tortovú formu pokryjeme maslom a obsypeme polohrubou múkou.
Do tejto formy nalejeme pripravené cesto a pečieme pri 180 °C asi 1 hodinu. Či je cesto hotové, skontrolujeme drevenou špajľou alebo špáradlom.
Počas pečenia korpusu pripravíme krém:
Zmiešame 500 g mäkkého tvarohu izbovej teploty s 2-3 lyžicami medu, šťavou z limetky a rozpustených maslom, ktoré sme nechali trošku vychladnúť. Množstvo šťavy z limetky a medu môžeme prispôsobiť podľa chuti.
Krém vymiešame do hladka a necháme vychladnúť v chladničke.
Hotový vychladnutý korpus rozrežeme na dve až tri časti podľa veľkosti formy, ktorú sme použili. Pre formu o priemere 19 cm odporúčame rozrezať na 3 časti.
Medzi jednotlivé vrstvy nanesieme krém a na záver potrieme aj vrchnú vrstvu torty, ktorú dozdobíme napríklad vlašskými orechmi, ovocím či škoricou. Môžeme sa riadiť princípom „Čo dom dal.“