Ako sme spomínali v predošlom článku, histamínová intolerancia je spôsobená nedostatočným odbúravaním histamínu čo je zapríčinené nedostatkom alebo slabšou účinnosťou jeho degradačných enzýmov (DAO). Jedným zo zaručených spôsobov ako predísť nepríjemným príznakom nadmerného množstva histamínu v tele je vyhýbanie sa potravinám s jeho obsahom, potravinám ktoré podporujú jeho uvoľňovanie alebo obsahujú zložky ktoré zaťažujú s DAO.
Potraviny s vyšším obsahom histamínu:
- Alkohol – najmä víno, pivo
- Niektorá zelenina – baklažán, avokádo, špenát…
- Zavárané alebo konzervované potraviny
- Vyzreté syry – čedar, parmezán…
- Údené mäso – saláma, šunka, párky…
- Dary mora – ustrice, krevety, kraby…
- Niektoré strukoviny – najmä sójové bôby, hrášok, červená fazuľa
- Niektoré orechy – vlašské, arašidy, kešu…
- Fermentované potraviny – najmä kyslá kapusta, kimchi, kefír…
Potraviny spôsobujúce zvýšené uvoľňovanie histamínu v tele:
- Alkohol
- Citrusy – citróny, limetky, pomaranče…
- Kakao a čokoláda
- Vlašské orechy a arašidy
- Papája, ananás, slivky, kivi, banány
- Strukoviny
- Paradajky
- Väčšina octov
- Aditíva – benzoáty, glutamát, potravinové farbivá…
Potraviny blokujúce DAO enzým:
- Alkohol
- Čierny čaj
- Energetické drinky
- Čaj maté
Prečítajte si, ako vzniká histamínová intolerancia:
Tento zoznam je naozaj dlhý a ani z ďaleka nie je kompletný, úplne eliminovať príjem histamínu z potravy nie je reálne. Pomôcť však môže konzumácia potravín s nižším obsahom histamínu ako napr.:
- Čerstvé mäso
- Necitrusové ovocie
- Vajíčka
- Bezlepkové obilniny – quinoa alebo ryža
- Mliečne náhrady – kokosové mlieko, mandľové mlieko
- Čerstvá zelenina, okrem skôr spomínaných
- Olivový olej
K diéte môžu tiež pomôcť výživové doplnky s obsahom DAO. Ak sa užijú pred jedlom s obsahom histamínu, môžu znížiť prejavy intolerancie.
Probiotiká?
Keďže je histamínová intolerancia často sprevádzaná tráviacimi ochoreniami, ktoré sú spojené s narušením črevnej mikrobioty (IBD, SIBO, syndróm deravého čreva…) ak ste čítali naše blogy, určite vám hneď napadli probiotiká ako možnosť liečby. Odpoveď? Áno aj nie.
Treba si uvedomiť, že probiotické baktérie sú od seba extrémne odlišné. To čo robí jeden kmeň daného druhu, nemusí robiť iný kmeň. U rôznych probiotických baktérií tak boli popísané rôzne účinky ohľadom ich vzťahu k histamínu:
- niektoré sú schopné ho produkovať
- niektoré ho rozkladajú
- niektoré nemajú nijaký vplyv na histamín
Keďže existuje veľké množstvo kmeňov baktérií, často sa nepozná aký je ich vzťah k histamínu. Podľa štúdií na iných kmeňoch daného druhu však vieme teoreticky predpokladať, ktoré by mohli byť prospešné, a ktoré nie.
Medzi rizikovejšie, teda potenciálne skôr neprospešné a produkujúce histamín môžeme zaradiť tie, ktoré sa podieľajú na kvasení jogurtov alebo iných fermentovaných potravín. Ide teda predovšetkým o kmene druhov Lactobacillus casei a Lactobacillus bulgaricus.
Naopak schopnosť degradovať histamín je teoretický možná u kmeňov druhov Lactobacillus rhamnosus, Lactobacillus plantarum, Lactobacillus reuteri, Bifidobacterium infantis či Bifidobacterium longum.
Bakteriálne kmene v Symprove sú živé, aktívne a v črevách pôsobia naplno.
Záver
Tak ako sú od seba odlišné jednotlivé baktérie, rovnako sa odlišujeme aj my ľudia. Preto každému môže pomôcť niečo iné, jedna zložka potravy alebo probiotiká môže niekomu pomôcť, niekomu uškodiť a u niekoho zase nemať vôbec žiaden vplyv. Histamínová intolerancia je jedno z ochorení, s ktorým sa musíte naučiť žiť a postupne spoznávať čo vám pomáha a čo nie. Postupným skúšaním určite prídete na to, čo je pre vás najlepšie.