Úvod
Pojem histamínová intolerancia začal byť v posledných rokoch celkom známy a zdá sa, že týmto ochorením trpí čoraz viac ľudí. O čo vlastne ide? Čo je to ten histamín, prečo ho niekto netoleruje, a čo s tým môžu mať naše črevá?
Histamín je úplne prirodzená, v tele sa vyskytujúca molekula, ktorá je dôležitá pre naozaj veľké množstvo telesných funkcií. V imunitnom systéme je dôležitým hráčom pri alergických reakciách a pri poranení, v mozgu ovplyvňuje prenos signálov a v žalúdku spúšťa uvoľnenie žalúdočnej kyseliny, dôležitej pre trávenie. Tak ako je to však v živote so všetkým – všetkého veľa škodí. Zvýšené množstvo histamínu sa môže prejaviť napríklad ako alergická vyrážka bez zjavnej príčiny, v mozgu zase môže spôsobiť útlm prejavujúci sa únavou a v žalúdku zvýšenou produkciou kyseliny, teda pálením záhy a s ním spojenou bolesťou brucha.
Ako to že ho je veľa?
Histamín, ako aj histidín – aminokyselina, z ktorej vzniká histamín – sa nachádzajú vo veľkom množstve potravín. Naše telo si však za normálnych podmienok reguluje hladinu histamínu v tele a zabraňuje jeho zvýšeným hladinám pomocou špeciálnych enzýmov, najmä diaminooxidázy (DAO), ktoré ho odbúravajú. Histamínová intolerancia vzniká, keď tieto enzýmy nefungujú správne a hladina histamínu sa tak môže zvyšovať. Dôvodov poruchy ich funkcie môže byť viacero:
- Črevné ochorenia ako zápalové ochorenia čreva (IBD), syndróm bakteriálneho prerastania tenkého čreva (SIBO), alebo tzv. syndróm deravého čreva– pri týchto ochoreniach dochádza k poškodeniu alebo oslabeniu funkcie črevných buniek, v ktorých sa vo veľkej miere nachádzajú enzýmy rozkladajúce histamín prijímaný z potravy.
- Niektoré liečivá alebo potraviny môžu blokovať funkciu alebo produkciu spomínaných enzýmov alebo zvyšovať uvoľňovanie histamínu v tele – medzi liečivá patrí napr. kys. acetylsalicylová (Aspirin), diklofenak alebo niektoré antibiotiká. Potravinám sa budeme špeciálne venovať v ďalšom článku.
- Iné faktory – genetická poruchy, ťažké poranenia, ochorenia pečene, nedostatok vitamínu B6 alebo zinku, chronický stres, teplotné extrémy, alkohol atď.

Ako sa prejavuje?
Viacero príznakov je veľmi podobných príznakom alergie. Ich výskyt a intenzita sa môžu u ľudí líšiť. Medzi najčastejšie príznaky však patrí:
- Bolesti hlavy až migrény
- Únava
- Tráviace problémy
- Nevoľnosť a zvracanie
- Vyrážky, žihľavka, začervenanie, svrbenie na pokožke
- Výtok z nosa alebo zapchatý nos
- Začervenané, svrbiace alebo slziace oči
- Kýchanie
- Poruchy menštruačného cyklu
Pri závažnejšej histamínovej intolerancii môže dochádzať k:
- Vysoký alebo nízky tlak, poruchy srdcového rytmu
- Kŕče v bruchu
- Opuchy rôznych častí tela, napr. pery, oči
- Úzkosť a poruchy spánku
- Závrat
- Tremor (tras)

Diagnostika
Príznaky histamínovej intolerancie môžu byť naozaj veľmi variabilné a často podobné s kopou iných podobných ochorení, potravinových alergií alebo intolerancií. Z tohto dôvodu môže byť diagnostika na základe symptómov nepresná.
Najdôležitejším laboratórnym vyšetrením je monitorovanie aktivity DAO v krvnom sére. Vhodné je tiež viesť tzv. potravinový denník a sledovať, ktoré potraviny zhoršujú symptómy. O tom, ktoré potraviny sú vhodné alebo nevhodné, ako aj o možnostiach liečby histamínovej intolerancie si povieme v nasledujúcom článku.
Zdroje
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17490952
https://www.healthline.com/health/histamine-intolerance
https://www.alphamedical.sk/casopis-invitro/histaminova-intolerancia
https://www.medicalnewstoday.com/articles/322543#symptoms
absolvent Farmaceutickej fakulty Univerzity Komenského, aktuálne študent doktorandského štúdia
-
Boris Dudíkhttps://www.symprove.sk/author/boris-dudik/
-
Boris Dudíkhttps://www.symprove.sk/author/boris-dudik/
-
Boris Dudíkhttps://www.symprove.sk/author/boris-dudik/
-
Boris Dudíkhttps://www.symprove.sk/author/boris-dudik/