Histamínová intolerancia – Čo to je a prečo vzniká?

Úvod

Pojem histamínová intolerancia začal byť v posledných rokoch celkom známy a zdá sa, že týmto ochorením trpí čoraz viac ľudí. O čo vlastne ide? Čo je to ten histamín, prečo ho niekto netoleruje, a čo s tým môžu mať naše črevá?

Histamín je úplne prirodzená, v tele sa vyskytujúca molekula, ktorá je dôležitá pre naozaj veľké množstvo telesných funkcií. V imunitnom systéme je dôležitým hráčom pri alergických reakciách a pri poranení, v mozgu ovplyvňuje prenos signálov a v žalúdku spúšťa uvoľnenie žalúdočnej kyseliny, dôležitej pre trávenie. Tak ako je to však v živote so všetkým – všetkého veľa škodí. Zvýšené množstvo histamínu sa môže prejaviť napríklad ako alergická vyrážka bez zjavnej príčiny, v mozgu zase môže spôsobiť útlm prejavujúci sa únavou a v žalúdku zvýšenou produkciou kyseliny, teda pálením záhy a s ním spojenou bolesťou brucha.

Ako to že ho je veľa?

Histamín, ako aj histidín – aminokyselina, z ktorej vzniká histamín – sa nachádzajú vo veľkom množstve potravín. Naše telo si však za normálnych podmienok reguluje hladinu histamínu v tele a zabraňuje jeho zvýšeným hladinám pomocou špeciálnych enzýmov, najmä diaminooxidázy (DAO), ktoré ho odbúravajú. Histamínová intolerancia vzniká, keď tieto enzýmy nefungujú správne a hladina histamínu sa tak môže zvyšovať. Dôvodov poruchy ich funkcie môže byť viacero:

  • Črevné ochorenia ako zápalové ochorenia čreva (IBD), syndróm bakteriálneho prerastania tenkého čreva (SIBO), alebo tzv. syndróm deravého čreva– pri týchto ochoreniach dochádza k poškodeniu alebo oslabeniu funkcie črevných buniek, v ktorých sa vo veľkej miere nachádzajú enzýmy rozkladajúce histamín prijímaný z potravy.
  • Niektoré liečivá alebo potraviny môžu blokovať funkciu alebo produkciu spomínaných enzýmov alebo zvyšovať uvoľňovanie histamínu v tele – medzi liečivá patrí napr. kys. acetylsalicylová (Aspirin), diklofenak alebo niektoré antibiotiká. Potravinám sa budeme špeciálne venovať v ďalšom článku.
  • Iné faktory – genetická poruchy, ťažké poranenia, ochorenia pečene, nedostatok vitamínu B6 alebo zinku, chronický stres, teplotné extrémy, alkohol atď.
Histamínová intolerancia – čo to je a prečo vzniká?
Zdroj: Unsplash.com

Ako sa prejavuje?

Viacero príznakov je veľmi podobných príznakom alergie. Ich výskyt a intenzita sa môžu u ľudí líšiť. Medzi najčastejšie príznaky však patrí:

  • Bolesti hlavy až migrény
  • Únava
  • Tráviace problémy
  • Nevoľnosť a zvracanie
  • Vyrážky, žihľavka, začervenanie, svrbenie na pokožke
  • Výtok z nosa alebo zapchatý nos
  • Začervenané, svrbiace alebo slziace oči
  • Kýchanie
  • Poruchy menštruačného cyklu

Pri závažnejšej histamínovej intolerancii môže dochádzať k:

  • Vysoký alebo nízky tlak, poruchy srdcového rytmu
  • Kŕče v bruchu
  • Opuchy rôznych častí tela, napr. pery, oči
  • Úzkosť a poruchy spánku
  • Závrat
  • Tremor (tras)

Diagnostika

Príznaky histamínovej intolerancie môžu byť naozaj veľmi variabilné a často podobné s kopou iných podobných ochorení, potravinových alergií alebo intolerancií. Z tohto dôvodu môže byť diagnostika na základe symptómov nepresná.

Najdôležitejším laboratórnym vyšetrením je monitorovanie aktivity DAO v krvnom sére. Vhodné je tiež viesť tzv. potravinový denník a sledovať, ktoré potraviny zhoršujú symptómy. O tom, ktoré potraviny sú vhodné alebo nevhodné, ako aj o možnostiach liečby histamínovej intolerancie si povieme v nasledujúcom článku.

Zdroje

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17490952

https://www.healthline.com/health/histamine-intolerance

https://www.alphamedical.sk/casopis-invitro/histaminova-intolerancia

https://www.medicalnewstoday.com/articles/322543#symptoms

Symprove newsletter

Prihláste sa do nášho newslettra a už vám neunikne žiadny zaujímavý článok na tému trávenia, imunity či zdravého životného štýlu.
Posielame maximálne raz týždenne!

JEDINÉ ŽIVÉ PROBIOTIKÁ

Udržujte zdravú rovnováhu baktérií v črevách už dnes!

Vďaka jedinečnej technológii a dlhoročnému zdokonaľovaniu sú probiotiká SymproveTM jediné skutočne živé probiotiká, ktoré sa vďaka vodnej báze dostavia do čriev, kde priaznivo pôsobia na trávenie, imunitu a celkové zdravie organizmu. 
Na rozdiel od tabletkových probiotík sa nezdržiavajú v žalúdku, kde ich agresívne žalúdočné kyseliny rozložia a oslabia, ale prejdú tráviacim systémom priamo tam, kde sú potrebné.