SIBO, small intestinal bacterial overgrowth, po slovensky syndróm bakteriálneho prerastania tenkého čreva, je syndróm spôsobený premnožením baktérií v tenkom čreve. Ako sa sem dostali? Odkiaľ prerastajú?
Naše črevá sú prirodzene osídlené hojným množstvom baktérií, v hrubom čreve je však týchto baktérií podstatne viac, ako v tenkom. Vhrubom čreve sa môže nachádzať až stotisíc násobne viac baktérií ako v tenkom, okrem počtu sa však líšia aj druhovým obsadením. Môžeme teda rozlišovať baktérie charakteristické pre tenké črevo a pre hrubé črevo. A čím sa líšia črevá?
Potrava v našom tráviacom trakte prechádza najprv tenkým črevom, ktoré disponuje rôznymi tráviacimi šťavami štiepiacimi potravu na jej elementárne zložky, ktoré sú následne vstrebané a krvou putujú tam, kam ich treba. Do hrubého čreva sa dostávajú zvyšky potravy, ktoré tenké črevo nebolo schopné stráviť, preto tu prichádzajú na pomoc baktérie, ktoré rozložia aj to, čo naše telo samo nevie. Časť potravy spracovanej baktériami sa tu vstrebe pre nás a časť si nechajú baktérie ako svoju odmenu. Ide teda o veľmi harmonický vzťah prospešný pre obe strany. Čo sa však stane, ak sa baktérie hrubého čreva dostanú do tenkého?
Pri syndróme bakteriálneho prerastania tenkého čreva dochádza k premnoženiu baktérií tenkého čreva alebo k prerastaniu baktérií typických pre hrubé črevo do tenkého. Naruší sa tak harmonický vzťah a baktérie môžu začať pojedať aj naše základné zložky potravy. Zabránia tak prirodzenému tráveniu a vstrebávaniu živín v tenkom čreve a nastávajú problémy.
Ako sa SIBO prejavuje, a aké má príznaky?
Baktérie pri trávení potravy produkujú plyny, ktoré pri nadmernom množstve môžu spôsobovať nafukovanie a s ním spojenú bolesť brucha. Množstvo plynu v tenkom čreve môže spôsobiť aj jeho nadmerné unikanie a teda plynatosť. Jeden z produkovaných plynov, konkrétne metán, sa pravdepodobne podieľa na vzniku zápchy.
Niektoré zložky potravy môžu byť baktériami premenené na zlúčeniny dráždiace sliznicu čriev, ktoré na to reagujú zvýšením vylučovania vody, čo môže viesť k hnačke.
Ak sa baktérie nachádzajú v tenkom čreve vo veľkých množstvách, môžu začať súperiť o potravu s nami. Dochádza tak k malnutrícii, teda nedostatočnému príjmu výživy vo forme bielkovín, tukov alebo vitamínov a s ňou spojenými závažnými problémami ako je anémia alebo strata hmotnosti.
Medzi ďalšie príznaky môže patriť nevoľnosť, únava a celková slabosť.
Kedy vzniká SIBO?
Vznik SIBO je často asociovaný s poškodenou pohyblivosťou tenkého čreva. Tenké črevo v pravidelných intervaloch posúva svoj obsah a s ním aj baktérie ďalej do hrubého čreva. Tento proces býva narušený, ak svalovina tenkého čreva nefunguje správne, čo môže byť zapríčinené rôznymi ochoreniami. Príkladom je cukrovka, pri ktorej môžu byť poškodené nervy ovplyvňujúce pohyblivosť čriev alebo neurologické ochorenia ako je Parkinsonova choroba, pre ktorú je charakteristická celková znížená pohyblivosť. Posunu obsahu čriev môžu takisto zavadzať rôzne črevné abnormality ako sú napríklad divertikuly, vydutiny steny čreva, v ktorých sa môžu baktérie zachytávať. Problémy môžu takisto nastať pri poškodení tenkého čreva napr. pri Crohnovej chorobe alebo po operáciách.
Medzi ďalšie ochorenia spojené so SIBO patria:
- syndróm dráždivého čreva (IBS),
- celiakia,
- hypochlorhydria, znížená tvorba žalúdočnej kyseliny,
- rozacea,
- sklerodermia,
- cirhóza pečene,
- nealkoholová steatohepatitída,
Diagnóza
Keďže symptómy SIBO sú veľmi nešpecifické a podobajú sa na iné ochorenia tráviaceho traktu, býva toto ochorenie často nediagnostikované. Signálom pre diagnostiku SIBO môžu byť niekedy až už vzniknuté komplikácie ako je napr. malnutrícia.
SIBO sa diagnostikuje predovšetkým takzvaným vodíkovým dychovým testom. Ide o neinvazívne, bezbolestné vyšetrenie, ktorým sa meria množstvo plynov produkovaných baktériami v tenkom čreve. Vyšetrenie prebieha tak, že pacient vypije nalačno roztok cukru, laktulózy (alebo xylózy), ktorý slúži ako potrava pre baktérie. Dychový test následne meria množstvo plynu, ktoré vyprodukovali baktérie. Čím je teda viac plynu, tým viac baktérií je prítomných v tenkom čreve.
Liečba SIBO
Dá sa ochorenie SIBO liečiť? Syndróm bakteriálneho prerastania tenkého čreva je liečiteľné ochorenie, ale niekedy sa po vyliečení môže znovu vrátiť. Ak je SIBO spôsobené iným ochorením, treba najprv dostatočne liečiť to, inak môže byť liečba neefektívna.
SIBO sa primárne lieči antibiotikami, buď krátkodobo, alebo v dlhších cykloch, ak sa ochorenie vracia. Antibiotiká slúžia na účinné potlačenie baktérií, dokážu ich udržať pod kontrolou. Užívanie antibiotík však môže výrazne narušiť zloženie črevnej mikrobioty, čo sa môže prejaviť podobnými symptómami ako SIBO. V takom prípade je vhodné užívať probiotiká.
Čo ak by sa probiotiká užívali už od začiatku liečby namiesto antibiotík? Podľa niektorých štúdií sa probiotiká ukázali byť v liečbe SIBO o čosi účinnejšie ako antibiotiká. Schopnosť posilňovať črevnú stenu ako aj protizápalové, imunomodulačné a antimikróbne účinky niektorých probiotík môžu mať pozitívny účinok na liečbu SIBO. V štúdii, kde bola pacientom podávaná kombinácia prípravku s obsahom Lactobacillus plantarum a Lactobacillus rhamnosus, dokázali tieto baktérie potlačiť príznaky SIBO. Probiotiká sa odporúčajú užívať skôr v menej komplikovaných prípadoch SIBO alebo ak je SIBO spojené so syndrómom dráždivého čreva, pri ktorom môžu byť tiež užitočné. Pre dostatočný účinok je potrebné ich užívať aspoň niekoľko týždňov.
Živé probiotiká Symprove obsahujú kmene vhodné pri ochorení SIBO
Diéta pri SIBO
Baktérie v hrubom čreve sa podieľajú na rozklade potravy, ktorú nevie spracovať naše telo samo. Ide predovšetkým o takzvané FODMAP – fermentovateľné sacharidy, ktoré sú slabo absorbovateľné v tenkom čreve. V prípade SIBO začnú premnožené baktérie rozkladať tieto sacharidy priskoro, teda už v tenkom čreve, s čím sú spojené nepríjemné symptómy tohto ochorenia ako je hnačka, nafukovanie alebo bolesť brucha. Odstránenie alebo zníženie príjmu týchto sacharidov v potrave teda môže zmierniť niektoré príznaky SIBO.
Názvy skupín sacharidov, ktorým sa vyhnúť sú ukryté v skratke FODMAP:
- F – fermentovateľné; to znamená kvasiteľné – enzymaticky rozložiteľné mikroorganizmami akými sú baktérie alebo kvasinky
- O – oligosacharidy; napr. fruktány nachádzajúce sa v obilninách alebo galaktány prítomné v strukovinách
- D – disacharidy; napr. laktóza nachádzajúca sa v mlieku a mliečnych produktoch
- M – monosacharidy; napr. fruktóza nachádzajúca s v ovocí, zelenine a v mede
- A – spojka 🙂
- P – polyoly; napr. sorbitol, manitol, xylitol používané ako sladidlá
Potraviny s vysokým obsahom FODMAP, ktorým by ste sa mali vyhnúť, alebo čo pri SIBO diéte nejesť:
- Artičoky
- Cesnak
- Cibuľa
- Fazuľa
- Hrášok
- Hrušky
- Jablká
- Jačmeň
- Med
- Mliečne výrobky
- Ochutené cereálie
- Pšenica
- Raž
- Sladené nápoje
- Sušené ovocie
- Šošovica
Keďže SIBO je liečiteľné, táto diéta môže byť len dočasná. Zatiaľ si však môžete vychutnávať napr. tieto potraviny:
- Arašidy
- Listová zelenina
- Mäso
- Mrkva
- Niektoré ovocie (jahody, pomaranče, čučoriedky, hrozno)
- Olivy
- Ovsená kaša
- Quinoa
- Ryža
- Vajíčka
- Zemiaky
Často kladené otázky
Aké sú príznaky SIBO?
SIBO sprevádzajú symptómy ako je nafukovanie a s ňou spojená bolesť brucha, taktiež plynatosť, zápcha alebo hnačka, únava, nevoľnosť a celková slabosť. Okrem toho môže dôjsť k malnutrícii, teda nedostatočnému príjmu výživy vo forme bielkovín, tukov alebo vitamínov. S tým súvisí i vznik závažných problémov ako je anémia alebo neželaná strata hmotnosti.
Ako vyzerá SIBO diéta?
Keďže u pacienta trpiaceho SIBO dochádza k rozkladaniu fermentovateľných sacharidov, teda tzv. FODMAP príliš skoro, teda už v tenkom čreve, čo spôsobuje nepríjemné príznaky, pomôže eliminovanie alebo zníženie príjmu týchto sacharidov v potrave. Ide len o dočasné odstránenie sacharidov z jedálnička, keďže SIBO je liečiteľné.
Čo pri diéte jesť?
Pri SIBO sa odporúča konzumovať potraviny vrátane arašidov, listovej zeleniny, mäsa, mrkvy, olív, ovsenej kaše, ryže, vajíčok, niektorých druhov ovocia (jahody, pomaranče, čučoriedky, hrozno), quinoi a zemiakov.
Čo nejesť?
Treba si dávať pozor na potraviny s vysokým obsahom FODMAP, kde patria artičoky, cesnak, cibuľa, fazuľa, hrášok, hrušky, jablká, jačmeň, med, mliečne výrobky, ochutené cereálie, pšenica, raž, sladené nápoje, sušené ovocie a šošovica.
Čo môže spôsobiť neliečené SIBO?
Ak je SIBO zanedbávané a nelieči sa, hrozí závažnejšie zápalové ochorenie čriev. Existuje zvýšená pravdepodobnosť vzniku chronického stavu, ktorý môže vyvolať Syndróm dráždivého čreva (IBS), Crohnovu chorobu a pod.
Ako vyzerá / prebieha SIBO test?
Na diagnostiku SIBO lekári používajú dychový test, ktorý meria množstvo plynu produkovaného baktériami v tenkom čreve. SIBO test sa vykonáva ráno nalačno tak, že pacient vypije roztok s obsahom určitých cukrov. Podľa hodnôt testu možno zistiť, koľko vodíka a metánu vyprodukovali baktérie, čím tak lekári určia, či ide o SIBO.
absolvent Farmaceutickej fakulty Univerzity Komenského, aktuálne študent doktorandského štúdia
-
Boris Dudíkhttps://www.symprove.sk/author/boris-dudik/
-
Boris Dudíkhttps://www.symprove.sk/author/boris-dudik/
-
Boris Dudíkhttps://www.symprove.sk/author/boris-dudik/
-
Boris Dudíkhttps://www.symprove.sk/author/boris-dudik/