Sorban draselný – E202, je soľ kyseliny sorbovej v podobe bieleho kryštalického prášku. Objavili ho Francúzi v 50-tych rokoch minulého storočia, keď ho získali z Jaseňa amerického (Sorbus americana). Táto látka sa používa ako konzervačná látka, zabraňuje šíreniu plesní a kvasiniek v potravinách. Je dobre rozpustný vo vode a jeho veľkou výhodou je odolnosť voči teplotným výkyvom a vonkajším vplyvom.
Sorban draselný v probiotikách
V mnohých odborných štúdiách sa zistilo, že sorban draselný nie je toxický ani nevedie ku génovým mutáciám. Pri jeho konzumácii môže maximálne dôjsť k alergickej reakcii, vo všeobecnosti je jeho užívanie v malých množstvách absolútne bezpečné.
Odborníci zdieľajú rovnaký názor a domnievajú sa, že táto látka je pre telo dokonca do istej miery prospešná. Po aplikácii má sorban draselný antibakteriálny účinok, normalizuje stav črevnej mikroflóry a ničí baktérie a plesne, čím zlepšuje fungovanie vnútorných orgánov.
Vedci zistili, že v malých množstvách nie je toxický a v tele sa štiepi na vodu a oxid uhličitý v metabolickom Krebsovom cykle. V potravinárstve sa používa v množstve, v ktorom nie sú známe nepriaznivé účinky na zdravie. Samozrejme aj my v Symprove prísne dodržiavame jeho dávkovanie tak, aby bolo pre našich zákazníkov prospešné a stopercentne bezpečné.
Sorban draselný v kozmetike
Kozmetické prípravky sú považované za priaznivú živnú pôdu pre rôzne škodlivé baktérie a plesne. Je to spôsobené tým, že väčšina z nich je uložená v kúpeľni, kde je pravidelná vysoká vlhkosť a náhle zmeny teploty. Preto sú opakovane podrobované testom na rôznych úrovniach.
Sorban draselný sa nachádza napríklad aj v šampónoch a sprchovacích géloch. Táto látka dodáva produktom zvlhčujúci a zvláčňujúci účinok. Je považovaný za hypoalergénny, preto sa často pridáva do krémov pre citlivú pokožku a okolo očí.
Zdroj: Canva.com
Regulácia E202 v Európe
Prijateľná denná dávka je 0 až 25mg na kilogram telesnej váhy. V Slovenskej republike a celej Európskej Únii je použitie látky regulované zákonom. V Spojených štátoch je táto látka tiež povolená a nesie označenie GRAS (generally recognized as safety), takže je považovaná za bezpečnú.
Sorban draselný sa považuje za netoxický, pretože prechádza procesom beta-oxidácie, počas ktorého ho mitochondrie premieňajú na energiu, v organizme sa nehromadí, nevykazuje teratogénne, mutagénne ani karcinogénne účinky.
Je potrebné zdôrazniť, že táto látka bola predmetom rôznych klinických štúdií na myšiach a potkanoch. V experimente, kde zvieratá dostávali potravu s obsahom 8 percent sorbanu draselného počas 90 dní, vedci nezistili po troch mesiacoch žiadne zmeny v ich tele ani organizme.
Butyrát a trávenie
Látka butyrát je v súčasnosti prezentovaná ako vhodnejšia alternatíva k probiotikám obsahujúcim sorban draselný, no okrem toho, že nemá konzervačné účinky – a teda nezamedzuje tvorbe a šíreniu plesní a kvasiniek v potravinách, by mali najmä ľudia so zápalovými ochoreniami čriev jeho užívanie zvážiť a poradiť sa s lekárom.
Butyrát môže potlačiť proliferáciu a opravu epiteliálnych (tkanivových) kmeňových buniek a k jeho suplementácii butyrátom sa musí pristupovať s mimoriadnou opatrnosťou najmä v prípadoch závažného zápalu čriev a poškodenia tkaniva, hlavne pri aktívnej ulceróznej kolitíde. Vysokodávkové probiotické a prebiotické doplnky by sa tiež mali používať s opatrnosťou, pretože butyrogénne vlákna alebo baktérie produkujúce butyráty by tiež mohli potenciálne zhoršiť kolitídu.
Zdroj: Canva.com
Vhodnejšie môžu byť prebiotiká
Vzhľadom na povahu črevnej fermentácie je tiež pravdepodobné, že prebiotické vlákna poskytnú pomalšie a rozptýlenejšie uvoľňovanie butyrátu v hrubom čreve. Naša črevná anatómia a črevná ekológia sa vyvinuli na strave bohatej na fermentovateľné vlákna, a to je východisková látka (prekurzor) butyrátu, na ktorý sú naše črevá najviac zvyknuté.
Prebiotiká majú tiež mnoho výhod nad rámec produkcie butyrátov, vrátane protizápalových účinkov na črevný epitel a proliferácie prospešných mikróbov. Napriek tomu je dôležité poznamenať, že aj veľké množstvo prebiotík môže byť škodlivé pre hojenie v prípadoch závažného zápalu čriev a poranenia slizníc.
Prebiotiká nájdete v potravinách ako cesnak, cibuľa, pór či kapusta, v strukovinách ako fazuľa, cícer či šošovica a ovocí ako banán, jablko či grepfruit.
Vždy je najlepšie poradiť sa s lekárom skôr, ako začnete užívať doplnky stravy urobiť významné zmeny v stravovaní, najmä u ľudí s existujúcimi zdravotnými problémami.