Dobré vs. zlé baktérie – Ako funguje balans v našich črevách?

Črevná mikroflóra (nazývaná aj mikrobiota) obsahuje baktérie, ktoré sa do ľudského tela dostávajú postupne od detstva. Charakter osídlenia čreva baktériami je veľmi závislý od mnohých faktorov. Medzi tie najhlavnejšie a najprospešnejšie v období detstva patria prirodzený (vaginálny) spôsob pôrodu a dojčenie. Čo sú dobré vs. zlé baktérie – a ako funguje balans v našich črevách?

Tvorba baktérií od detstva

Negatívne na osídlenie čriev vplýva cisársky rez, umelá výživa, časté užívanie antibiotík a hospitalizácia. V týchto prípadoch sa v období detstva v čreve osídľujú skôr patogénne, ako telu prospešné baktérie, čo môže mať v budúcnosti negatívny vplyv na vývoj imunitného systému. V neskoršom období zloženie črevnej mikrobioty môže ovplyvniť zloženie stravy, ktorú človek preferuje.

Črevná mikroflóra má pri formovaní imunitného systému človeka obrovský význam. Spôsob reakcie organizmu človeka na mikroorganizmy, ktoré sa dostanú do jeho čreva, závisí od mnohých faktorov.

Dobré vs. zlé baktérie - ako funguje balans v našich črevách
Zdroj: Unsplash.com

Prospešné baktérie – imunitný štít

Imunitu má človek vrodenú a získanú (špecifickú, adaptívnu). Na vzniku a vývoji oboch zložiek imunity človeka sa podieľajú aj mikroorganizmy čreva. Tie, ktoré sa do organizmu, resp. do čreva dostali po narodení a v detstve ako prvé, majú v budovaní imunity človeka kľúčovú úlohu. Sú to laktobacily a bifidobaktérie, ktorým sa pripisuje rola užitočných baktérií s pozitívnou úlohou nielen v formovaní imunitného systému.

Sú dôležité aj pri ochrane čreva a celého organizmu človeka tým, že sú schopné na sliznici čreva obsadiť väzobné miesta pre choroboplodné baktérie a antigény, a napomáhať ich vylučovaniu z tela bez toho, aby v ňom vyvolali infekciu. Tzv. telu prospešné baktérie vytvárajú na povrchu sliznice (napr. v čreve) ochrannú bariéru, spúšťajú tvorbu protilátok alebo bunkovej imunity, a tak bránia prenikaniu choroboplodných mikroorganizmov cez črevnú stenu do celého organizmu človeka. Organizmus na ne nereaguje ako na cudzorodé látky, práve naopak – sú považované za normálnu bakteriálnu flóru.

Črevné baktérie, ktoré sú schopné u človeka vyvolať ochorenie, sa správajú buď ako cudzorodý antigén, voči ktorému sa telo bráni aktivovaním imunitného systému a tvorbou protilátok, alebo tieto baktérie tvoria tzv. enterotoxíny. Sú to látky, ktoré svojím najprv lokálnym a potom aj celkovým toxickým vplyvom na postihnutý organizmus paralyzujú niektoré obranné funkcie črevného imunitného systému. Sú zodpovedné za distribúciu vody a elektrolytov v tele, vyvolávajú profúzne hnačky a metabolický rozvrat a v extrémnom prípade aj smrť postihnutého jedinca.

Dobré vs. zlé baktérie - ako funguje balans v našich črevách
Zdroj: Unsplash

Dobré baktérie je potrebné dopĺňať

O posilňovanie funkcie imunitného systému sa každý z nás môže postarať sám, a to najmä konzumáciou stravy, ktorá podporuje rast a správnu funkciu črevného imunitného systému. Je to strava bohatá na vitamíny a telu prospešné baktérie, takže rôzne druhy zeleniny, ovocia v čerstvom aj spracovanom stave, a mliečne výroby bohaté na aktívne kultúry.

Ďalšou súčasťou dennej rutiny by malo byť aj pravidelné užívanie probiotík, najmä v prípade, keď nemáme dostatočne pestrú stravu či sme v záťažovom, stresovom období. Skutočne kvalitné probiotiká vhodne doplnia prospešné baktérie do črevnej mikroflóry a prispejú k fungovaniu silného imunitného systému, o ktorý sa môže oprieť náš organizmus.

Vhodnou voľbou sú jediné živé probiotiká SymproveTM, ktoré sa vďaka patentovanému systému ako jediné dostavia do čriev v živej a aktívnej forme a ihneď priaznivo pôsobia na naše trávenie. Oproti tabletkovým a hlbokozmrazeným prípravkom majú výhodu okamžitého pôsobenia v plnej sile a v nezávislej štúdii University College London vyšli probiotiká Symprove ako najúčinnejšie z hľadiska schopnosti dostaviť sa, prežiť a pôsobiť v tráviacom systéme.

Viac o výhodách probiotík Symprove nájdete v sekcii Prečo Symprove?

Dobré vs. zlé baktérie - ako funguje balans v našich črevách
Zdroj: Unsplash.com

Odkazy:

Sekirov, I.: Gut Microbiota in health and disease (Physiological Reviews, 1 july 2010, Vol.90)

Tlaskanová-Hogenová, H. et all.: Střevo jako imunitní orgán – lidský mikrobiom (Imunita a výživa, STOPA 15. června 2013 Praha) Prezentace-Tlaskalova-Strevo.pdf

Kovacikova
+ posts

Vyštudovala ošetrovateľstvo na Lekárskej fakulte UK a odbor farmaceutický asistent v Českej republike. Pracovala v lekárni, pre online lekáreň a ako koordinátor klinických štúdií v Biomedicínskom centre SAV. Je zdravotník telom i dušou, rada pomáha iným, a preto ju táto práca napĺňa. Má rada prírodu, tanec a svoju rodinu.

Jediné živé probiotiká

Symprove ikony
symprove produkt

Udržujte zdravú rovnováhu baktérií v črevách už dnes!

Vďaka jedinečnej technológii a dlhoročnému zdokonaľovaniu sú probiotiká SymproveTM jediné skutočne živé probiotiká, ktoré sa vďaka vodnej báze dostavia do čriev, kde priaznivo pôsobia na trávenie, imunitu a celkové zdravie organizmu. Na rozdiel od tabletkových probiotík sa nezdržiavajú v žalúdku, kde ich agresívne žalúdočné kyseliny rozložia a oslabia, ale prejdú tráviacim systémom priamo tam, kde sú potrebné.
logo