Celiakiou, teda celoživotnou neznášanlivosťou lepku, trpí na Slovensku približne 40 000 ľudí. Iba tretina z nich sa toto ochorenie snaží liečiť, alebo aspoň potláčať jeho príznaky. Prečítajte si tento článok a dozviete sa, čo okrem diéty môžete urobiť pre to, aby vaše črevá napriek celiakii fungovali plnohodnotnejšie a lepšie.
Celiakia je dedičné autoimunitné ochorenie, ktoré je spôsobené intoleranciou lepku (gluténu), respektíve jeho hlavnej zložky gliadínu. Toto je všeobecne známa definícia, no vy si možno kladiete otázku, čo presne sa pri celiakii deje.
Pôsobením gluténu dochádza k rozvoju autoimunitného zápalu sliznice tenkého čreva. Ten ničí slizničné klky a mikroklky, ktorých úlohou je zväčšovať absorpčnú plochu čreva na neuveriteľných 7 m2. Práve v tom je problém. Čím väčšia je totiž táto plocha, tím lepšie sa živiny z tenkého čreva vstrebávajú. Následkom rozvoja celiakie sa však absorpčná plocha zmenšuje, a tak dochádza k poruche trávenia a vstrebávania živín.
Príčinou rozvoja ochorenia nemusí byť iba genetická predispozícia alebo prítomnosť lepku v potrave. Ukazuje sa, že spúšťačom môže byť aj dlhodobý stres, vírusové ochorenie alebo tehotenstvo.
Celiakia má viac foriem a každá z nich má svoje príznaky. Prejavuje sa odlišne u detí a u dospelých. Niektoré príznaky sa prekrývajú s inými chorobami, preto je často náročné ju diagnostikovať a mnohým pacientom trvá aj niekoľko rokov, než objavia skutočná príčinu svojich ťažkostí.
Zaujímavé pritom je, že ženy trpia celiakiou dvakrát častejšie než muži. U diabetikov 1. typu je výskyt celiakie desaťnásobne vyšší, ako u bežnej populácie.
Klasickú formu celiakie – najmä v detstve – sprevádzajú nasledovné príznaky:
Aj keď je celiakia genetické ochorenie, môžete podniknúť rôzne opatrenia, ktoré môžu zabrániť alebo spomaliť jej rozvoj. Zamerajte sa najmä na:
Prvá voľba liečby celiakie je tzv. bezlepková diéta. Pri nej je potrebné zo stravy vyradiť nielen očividné, ale aj skryté zdroje lepku, pretože na spustenie alergickej reakcie stačí veľmi nízka dávka.
Klasické liečivá sa predpisujú len výnimočne, pričom ide najmä o imunosupresíva a glukokortikoidy, ktoré tlmia neprimerané alergické reakcie.
Bezlepková diéta spočíva v úplnom vylúčení gluténu z prijímanej potravy. Základom jedálnička pacienta sú zemiaky, proso, kukurica, ryža, pohánka, sója, strukoviny, zelenina a ovocie.
K spusteniu prejavu celiakie stačí skonzumovať iba 100 mg lepku denne, bežná strava pritom obsahuje 7-13 g lepku za deň. Za bezpečnú dávku sa považuje príjem 20-50 mg lepku za deň.
Pri výbere potravín sa naučte rozlišovať dvojaký typ označenie:
Potraviny označené ako bezlepkové považujeme za bezpečné, ale na potraviny s veľmi nízkym obsahom lepku si treba dávať pozor a celkové množstvo lepku prepočítavať.
Hoci diéta je základným opatrením, ktoré by ste mali pri celiakii dodržiavať, môžete svojmu telu pomôcť aj inými spôsobmi. Množstvo štúdií dokázalo, že pacienti s celiakiou (bez ohľadu na to, či dodržiavali bezlepkovú diétu), častejšie trpia črevnej dysbiózou, teda nerovnováhou črevného mikrobiómu. V ich prípade zvyčajne dochádza k zvýšenému výskytu druhov rodu Bacteroides a E. Coli, a poklesu baktérií rodu Bifidobacterium a Lactobacillus.
Pre obnovenie rovnováhy črevnej mikroflóry je prospešné zásobovať telo živými mikroorganizmami vo forme probiotík. Tie síce nedokážu celiakiu „vyliečiť“, ale môžu zápalom oslabenému črevu pomôcť spracovať prijímanú potravu.
Probiotických doplnkov je na trhu veľké množstvo. Pri výbere sa riaďte tým, či sú v nich obsiahnuté baktérie schopné:
Napríklad probiotické jogurty totiž spúšťajú tráviaci proces, takže živé baktérie čiastočne zaniknú už v žalúdku a do čreva sa ich dostane len obmedzené množstvo. Probiotiká v tabletkovej forme obsahujú lyofilizované baktérie, ktoré sa pri prechode črevom nemusia aktivovať. Všetky uvedené parametre však spĺňajú probiotiká Symprove, ktoré obsahujú živé baktérie na vodnom základe. Ich účinnosť je preto omnoho vyššia.
Celiakia je dedičné autoimunitné ochorenie s problematickou diagnostikou, pri ktorom je jedinou overenou liečbou prísne dodržiavanie bezlepkovej diéty. V súčasnosti však prebiehajú diskusie na vedeckej úrovni a mnohé štúdie potvrdzujú vplyv črevnej nerovnováhy na príznaky tohto ochorenia. Jedným zo spôsobov zmierňovania príznakov celiakie je teda aj liečba probiotikami.
Symprove neobsahuje lepok podľa normy Codex, ktorá definuje hodnotu < 20 ppm, a to aj napriek tomu, že sa na jeho výrobu využíva jačmenný extrakt. Ten je však niekoľkonásobne filtrovaný, a preto je Symprove vhodné aj pre pacientov, ktorí trpia celiakiou.Je teda vhodným riešením pre liečbu bakteriálnej nerovnováhy a zmierňovanie príznakov celiakie.
Zdroje:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4555153/
https://www.ikem.cz/cs/celiakie/a-1980/
https://www.internimedicina.cz/pdfs/int/2006/07/03.pdf
http://medicinman.cz/?p=nemoci-sympt&p_sub=celiakie/c-vyskyt
https://www.celiak.cz/o-nemoci/celiakie
Študentka 5. ročníka Farmaceutickej fakulty, Veterinárnej a farmaceutickej univerzity v Brne
1 Comment
[…] mieste. Dajte si pozor aj na rôzne výživové obmedzenia, ako je napríklad intolerancia na lepok, laktózu […]