V posledných rokoch si pacienti podávajú kľučky dverí u špecialistov, u ktorých hľadajú pomoc pri nejasných príznakoch ochorenia čriev, intolerancie alebo potravinovej alergie. Ako to vlastne je s tými intoleranciami?
Najnovšie výskumy a potravinové intolerancie
Výskumníci konečne potvrdzujú to, čo pravidelne tvrdia roky: Niektoré potraviny sa jednoducho s niektorými ľuďmi nekamarátia. Potravinové alergie sú nám dobre známe, môžeme na ne podstupovať diagnostické testy pomocou krvných testov na prítomnosť protilátok. Potravinové citlivosti alebo intolerancie, ako napríklad prežívanie nežiadúcich príznakov po konzumácii určitých potravín, nie sú tak ľahko diagnostikovateľné. Neznamená to však, že sú menej pravdivé alebo dokonca, ako vravia mnohí, vymyslené pacientom. Čoraz viac sa dostávajú do povedomia aj vďaka tomu, že nimi trpí každým rokom viac a viac ľudí.
Najlepší spôsob, ako identifikovať citlivosť na potraviny, je vylúčenie podozrivých potravín z jedálnička, a následne opätovné pridanie späť do stravovacích návykov. Týmto spôsobom vieme posúdiť príznaky a predbežne vyhodnotiť, ktorá potravina nám neprospieva. Hoci je tento proces určite časovo náročnejší než jednoduchý krvný test, je nevyhnutné, aby ste sa presvedčili aj sami o tom, čo vášmu telu nerobí dobre. Samozrejme, tak ako pri každej diéte a testovaní, aj teraz odporúčame konzultáciu s lekárom predtým, než sa pustíte do spoznávania svojho tráviaceho traktu.
Ako postupovať?
Počas celého procesu si veďte denník, v ktorom si budete uchovávať informácie o jedle, ktoré denne skonzumujete. Do denníka si píšte čo najviac informácií, pretože aj iné faktory, ako je napríklad počasie, nálada, cvičenie a menštruačné cykly, môžu mať vplyv na vaše tráviace ťažkosti a celkové príznaky.
Ako viete, ktoré potraviny treba odstrániť?
Zvyčajne sa pacientom odporúča začať s potravinami, ktoré spôsobujú najväčšie problémy aj ostatným pacientom, ktorí trpia niektorými z vašich príznakov. Pozrime sa na najčastejších vinníkov potravinových intolerancií a alergií.
Mliečne výrobky
Pre tých, ktorí prežívajú niektoré z častých príznakov črevnej nepohody, mliečne výrobky môžu byť tou príčinou, prečo sa neviete príznakov zbaviť. Existujú dva dôvody, prečo je to tak:
Mnoho ľudí má intoleranciu na laktózu. To jednoducho znamená, že im chýba dostatok laktázy, tráviaceho enzýmu potrebného na trávenie cukrovej laktózy, ktorá je prítomná v mliečnych výrobkoch.
Mliečne výrobky obsahujú proteín nazývaný kazeín. Kazeín môže byť ťažko stráviteľný a môže mať za následok alergické reakcie a zápal v tráviacom systéme. Existujú publikácie od autora Harveyho Diamonda zvané “Ako si ovládať telo”, v ktorých je dokonca spísaná štúdia, ktorá potvrdzuje tvrdenie, že dospelí ľudia majú len veľmi malú šancu stráviť tento mliečny proteín a väčšine ľudí vyslovene neprospieva. Ak vás zaujíma viac téma mliečnych výrobkov, odporúčame práve knihu Harveyho Diamonda, ktorý sa tejto problematike venuje rozsiahlejšie.
Ak sa rozhodnete otestovať tieto tvrdenie sami na sebe, bude potrebné úplne odstrániť mliečne výrobky zo svojho jedálnička, a to – vylúčiť mlieko, syr, maslo, jogurt a zmrzlinu. Tento zoznam zahŕňa akýkoľvek výrobok získaný z mlieka kráv, kôz a oviec.
Trojica najznámejších alergénov
Arašidy
Arašidy sú určite na zozname najčastejších potravinových alergénov. Je tomu tak, pretože počet alergikov je skutočne vysoký. Dokonca aj keď nemáte alergickú reakciu po ich zjedení, je tu stále možnosť, že ste na ne citliví. Možno ste nevedeli, že arašidy nie sú pravé orechy, ale v skutočnosti sú klasifikované ako strukoviny. Známky príznaky citlivosti na arašidy zahŕňajú respiračné alebo tráviace ťažkosti.
Vajcia
Vajcia bývajú často na popredných priečkach “alergických potravín” u detí. Existujú v nich však aj proteíny, ktoré spôsobujú nežiadúce symptómy pre niektorých ľudí v dospelom. Vaječné bielky majú týchto bielkovín najviac, ak sa však chystáte zo stravy eliminovať vajíčka, je najlepšie vyhnúť sa im úplne. Po istom čase bez vajíčok môžete začať testovať, či vám neprospieva celé alebo len jeho časť.
Lepok
Lepok, alebo odbornejšie glutén, je bielkovina nachádzajúca sa v jačmeni, pšenici a raži. Alergici sa jej musia vyhýbať úplne, pretože má na ich zdravie obrovský vplyv. Pacienti, ktorí majú celiakiu nesmú konzumovať žiadne potraviny, ktorých obsahom je lepok. Možno by ste boli prekvapení, v akých potravinách sa čo i len v stopových množstvách táto bielkovina nachádza. Ako je však možné, že ste na lepok citliví, hoci nemáte celiakiu? Môže sa to stať, pretože pacienti trpiaci iným ochorení súvisiacim s črevným traktom môžu byť citliví aj na lepok a prežívať podobné príznaky, ako pri celiakii. Spoľahlivou odpoveďou je však len test.
Menej známe potraviny
Mäso
Niektorí ľudia sa sťažujú aj na citlivosť na niektoré druhy mäsa. Teoreticky to môže byť spôsobené tým, ako sa v dnešnej dobe dobytok chová. Zvieratá sú kŕmené kukuricou a sójou ako primárnymi zdrojmi krmiva, na rozdiel od tradičných pastvín, ktoré boli kedysi samozrejmosťou. Okrem toho sa týmto zvieratám podávajú aj hormóny a antibiotiká, ktoré môžu mať vplyv na mäso, ktoré neskôr konzumujeme.
Vylúčením mäsa na určité obdobie môžete túto teóriu potvrdiť sami na sebe. Existujú rôzne dohady o tom, či je mäso v súčasnej podobe vôbec vhodné na konzumáciu. Vždy si však môžete vyhľadať miestneho dodávateľa, ktorý sa vie za kvalitu dodávaného mäsa zaručiť.
Káva
Mnoho ľudí hovorí, že pitie kávy stimuluje ich črevá. Vedci ich tvrdenie do istej miery aj podporujú, ale pozerajú sa na to aj z inej strany. Pre niektorých to môže byť dobrá vec, ale pre ostatné skupiny ľudí niektoré proteíny a chemikálie (salicyláty), ktoré sa nachádzajú v káve, zrejme prispievajú k nežiadúcim zažívacím príznakom – a to už nie je dobré.
Ak pridáte kávu do zoznamu potravín, ktorým sa vyhnete počas niekoľkých týždňov, budete múdrejší a sami zistíte, čo je na tom pravdy. Isté však je, že zníženie príjmu kofeínu prospeje nielen vašim črevám, ale aj pleti.
Čo pomáha?
Niektorí ľudia pociťujú ťažkosti s trávením len čiastočne, napríklad ich trápi nadúvanie, bolesti brucha a zhoršuje sa to pri konzumácii niektorých druhov potravín. Okrem intolerancie však môže ísť o inú príčinu – strava sa poriadne nespracuje, nevytrávi a to spôsobuje v črevách problémy ústiace až do nepríjemných stavov, kedy je pre nás obtiažne normálne fungovať.
Prvou pomocou sú probiotiká, živé baktérie, ktoré nám pomáhajú s trávením potravy a poskytujú našim črevám pomocnú ruku. Je preukázané, že užívaním živých baktérií sa pacientom podarilo dostať stav ich čriev pod kontrolu a komplikácie s trávením a nadúvaním úplne eliminovať.
Symprove bolo vyvinuté práve pre potreby ľudí, ktorí zažívajú dennodenné problémy s trávením je skvelým riešením vašich problémov. Už len samotnou úpravou črevnej mikroflóry sa môžete cítiť výrazne lepšie nielen po fyzickej, ale aj duševnej stránke a vaše črevá sa vám poďakujú.
Zdroj:
Barrett J & Gibson P. Fermentable oligosaccharides, disaccharides, monosaccharides and polyols (FODMAPs) and nonallergic food intolerance: FODMAPs or food chemicals? Therapeutic Advances in Gastroenterology. 2012; 5:261-268.
Heizer W, Southern S, & McGovern S. The Role of Diet in Symptoms of Irritable Bowel Syndrome in Adults: A Narrative Review. The Journal of the American Dietetic Association. 2009; 109:1204-1214.
Mullins G & Swift K. The Inside Tract. Rodale. 2011.
Shepherd S & Gibson P. The Complete Low-FODMAP Diet. The Experiment. 2013.
-
SYMPROVE™ TEAMhttps://www.symprove.sk/author/nikol/
-
SYMPROVE™ TEAMhttps://www.symprove.sk/author/nikol/
-
SYMPROVE™ TEAMhttps://www.symprove.sk/author/nikol/
-
SYMPROVE™ TEAMhttps://www.symprove.sk/author/nikol/