Sorban draselný – Čo to je a prečo sa ho netreba báť? + pozor na butyrát

Sorban draselný – E202, je soľ kyseliny sorbovej v podobe bieleho kryštalického prášku. Objavili ho Francúzi v 50-tych rokoch minulého storočia, keď ho získali z Jaseňa amerického (Sorbus americana). Táto látka sa používa ako konzervačná látka, zabraňuje šíreniu plesní a kvasiniek v potravinách. Je dobre rozpustný vo vode a jeho veľkou výhodou je odolnosť voči teplotným výkyvom a vonkajším vplyvom.

Sorban draselný v probiotikách

V mnohých odborných štúdiách sa zistilo, že sorban draselný nie je toxický ani nevedie ku génovým mutáciám. Pri jeho konzumácii môže maximálne dôjsť k alergickej reakcii, vo všeobecnosti je jeho užívanie v malých množstvách absolútne bezpečné.

Odborníci zdieľajú rovnaký názor a domnievajú sa, že táto látka je pre telo dokonca do istej miery prospešná. Po aplikácii má sorban draselný antibakteriálny účinok, normalizuje stav črevnej mikroflóry a ničí baktérie a plesne, čím zlepšuje fungovanie vnútorných orgánov.

Vedci zistili, že v malých množstvách nie je toxický a v tele sa štiepi na vodu a oxid uhličitý v metabolickom Krebsovom cykle. V potravinárstve sa používa v množstve, v ktorom nie sú známe nepriaznivé účinky na zdravie. Samozrejme aj my v Symprove prísne dodržiavame jeho dávkovanie tak, aby bolo pre našich zákazníkov prospešné a stopercentne bezpečné.

Sorban draselný – Čo to je a prečo sa ho netreba báť? + pozor na butyrát

Sorban draselný v kozmetike

Kozmetické prípravky sú považované za priaznivú živnú pôdu pre rôzne škodlivé baktérie a plesne. Je to spôsobené tým, že väčšina z nich je uložená v kúpeľni, kde je pravidelná vysoká vlhkosť a náhle zmeny teploty.  Preto sú opakovane podrobované testom na rôznych úrovniach.

Sorban draselný sa nachádza napríklad aj v šampónoch a sprchovacích géloch. Táto látka dodáva produktom zvlhčujúci a zvláčňujúci účinok. Je považovaný za hypoalergénny, preto sa často pridáva do krémov pre citlivú pokožku a okolo očí.

Sorban draselný – Čo to je a prečo sa ho netreba báť? + pozor na butyrát
Zdroj: Unsplash.com

Regulácia E202 v Európe

Prijateľná denná dávka je 0 až 25mg na kilogram telesnej váhy. V Slovenskej republike a celej Európskej Únii je použitie látky regulované zákonom. V Spojených štátoch je táto látka tiež povolená a nesie označenie GRAS (generally recognized as safety), takže je považovaná za bezpečnú.

Sorban draselný sa považuje za netoxický, pretože prechádza procesom beta-oxidácie, počas ktorého ho mitochondrie premieňajú na energiu, v organizme sa nehromadí, nevykazuje teratogénne, mutagénne ani karcinogénne účinky.

Je potrebné zdôrazniť, že táto látka bola predmetom rôznych klinických štúdií na myšiach a potkanoch. V experimente, kde zvieratá dostávali potravu s obsahom 8 percent sorbanu draselného počas 90 dní, vedci nezistili po troch mesiacoch žiadne zmeny v ich tele ani organizme.

Butyrát a trávenie

Látka butyrát je v súčasnosti prezentovaná ako vhodnejšia alternatíva k probiotikám obsahujúcim sorban draselný, no okrem toho, že nemá konzervačné účinky – a teda nezamedzuje tvorbe a šíreniu plesní a kvasiniek v potravinách, by mali najmä ľudia so zápalovými ochoreniami čriev jeho užívanie zvážiť a poradiť sa s lekárom.

Butyrát môže potlačiť proliferáciu a opravu epiteliálnych (tkanivových) kmeňových buniek a k jeho suplementácii butyrátom sa musí pristupovať s mimoriadnou opatrnosťou najmä v prípadoch závažného zápalu čriev a poškodenia tkaniva, hlavne pri aktívnej ulceróznej kolitíde. Vysokodávkové probiotické a prebiotické doplnky by sa tiež mali používať s opatrnosťou, pretože butyrogénne vlákna alebo baktérie produkujúce butyráty by tiež mohli potenciálne zhoršiť kolitídu.

Sorban draselný – Čo to je a prečo sa ho netreba báť? + pozor na butyrát
Zdroj: Shutterstock

Vhodnejšie môžu byť prebiotiká

Vzhľadom na povahu črevnej fermentácie je tiež pravdepodobné, že prebiotické vlákna poskytnú pomalšie a rozptýlenejšie uvoľňovanie butyrátu v hrubom čreve. Naša črevná anatómia a črevná ekológia sa vyvinuli na strave bohatej na fermentovateľné vlákna, a to je východisková látka (prekurzor) butyrátu, na ktorý sú naše črevá najviac zvyknuté.

Prebiotiká majú tiež mnoho výhod nad rámec produkcie butyrátov, vrátane protizápalových účinkov na črevný epitel a proliferácie prospešných mikróbov. Napriek tomu je dôležité poznamenať, že aj veľké množstvo prebiotík môže byť škodlivé pre hojenie v prípadoch závažného zápalu čriev a poranenia slizníc.

Prebiotiká nájdete v potravinách ako cesnak, cibuľa, pór či kapusta, v strukovinách ako fazuľa, cícer či šošovica a ovocí ako banán, jablko či grepfruit.

Vždy je najlepšie poradiť sa s lekárom skôr, ako začnete užívať doplnky stravy  urobiť významné zmeny v stravovaní, najmä u ľudí s existujúcimi zdravotnými problémami.

Zdroje:

Cani P. D, et al. Metabolic Endotoxemia Initiates Obesity and Insulin Resistance. Diabetes 2007., 56, 1761-1772

Sun J., Chang E. B. Exploring gut microbes in human health and disease: Pushing the envelope. Genes Dis. 2014., 132-139.

Thibault, R. et al. Down-Regulation of the Monocarboxylate Transporter 1 Is Involved in Butyrate Deficiency During Intestinal Inflammation. Gastroenterology 133, 1916–1927 (2007).

Kovarik, J. J. et al Impaired anti-inflammatory efficacy of n-butyrate in patients with IBD. Eur. J. Clin. Invest. 41, 291–298 (2011).

Kovacikova
+ posts

Vyštudovala ošetrovateľstvo na Lekárskej fakulte UK a odbor farmaceutický asistent v Českej republike. Pracovala v lekárni, pre online lekáreň a ako koordinátor klinických štúdií v Biomedicínskom centre SAV. Je zdravotník telom i dušou, rada pomáha iným, a preto ju táto práca napĺňa. Má rada prírodu, tanec a svoju rodinu.

Jediné živé probiotiká

Symprove ikony
symprove produkt

Udržujte zdravú rovnováhu baktérií v črevách už dnes!

Vďaka jedinečnej technológii a dlhoročnému zdokonaľovaniu sú probiotiká SymproveTM jediné skutočne živé probiotiká, ktoré sa vďaka vodnej báze dostavia do čriev, kde priaznivo pôsobia na trávenie, imunitu a celkové zdravie organizmu. Na rozdiel od tabletkových probiotík sa nezdržiavajú v žalúdku, kde ich agresívne žalúdočné kyseliny rozložia a oslabia, ale prejdú tráviacim systémom priamo tam, kde sú potrebné.
logo